Het gebouw voor zo'n 6000 ambtenaren, vlak bij het Centraal Station, werd in november 2017 na renovatie geopend ANP
NOS Nieuws Politiek

Printpapier en dansfeesten te zwaar voor zwakke vloer ministeries

Een deel van de vloeren van het Haagse ambtenarengebouw 'Rijnstraat 8' mag niet meer zwaar worden belast. De 6000 ambtenaren van het gebouw naast het Centraal Station hebben afgelopen week op intranet bericht gekregen met nieuwe richtlijnen over het enkele jaren geleden aangebouwde deel van het pand.

In de printerruimten kunnen geen grote hoeveelheden papier meer opgestapeld staan en in de vergaderzalen is de plaatsing van een tweede rij stoelen om de tafel voorlopig verboden. Ook dansfeesten in het restaurant kunnen niet meer en het plaatsen van zware kasten en kluizen in de nieuwbouw is eveneens niet toegestaan.

In de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid op de Turfmarkt werden in april 2018 al verschillende ruimtes en werkplekken afgezet omdat de vloerconstructie onbetrouwbaar bleek. Ambtenaren mogen daar niet komen.

Geen gevaar

"Het is vervelend voor alle medewerkers dat niet het gehele gebouw zonder beperkingen gebruikt kan worden", schrijft het Rijksvastgoedbedrijf, verantwoordelijk voor het pand. Volgens een woordvoerder is er geen gevaar voor de ambtenaren. Het gebouw is volgens hem gewoon veilig te gebruiken. "We nemen het zekere voor het onzekere."

Er wordt al langer onderzoek gedaan naar de vloeren op een aantal ministeries. Aanleiding is de instorting van een parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport door problemen met de vloerconstructie.

Bij een aantal ministeries is ook gebruik gemaakt van zogenoemde breedplaatvloeren en nu wordt onderzocht hoeveel belasting deze vloeren daadwerkelijk kunnen hebben.

Floorwalkers

Het Rijksvastgoedbedrijf begrijpt dat het bericht "vragen" kan oproepen en daarom worden voor alle ambtenaren van de Rijnstraat binnenkort informatiebijeenkomsten gehouden. Op het ministerie lopen al zogenaamde "floorwalkers", die in de gaten houden of de maximale vloerbelasting niet wordt overschreden.

Het voor 267 miljoen euro opgeknapte gebouw werd in 2017 in gebruik genomen. Vrij snel na de opening door koning Willem-Alexander kwam er al kritiek van de gebruikers op het gebouw. Er bleken veel te weinig werkplekken te zijn en het ontbrak aan privacy. Er zijn slechts 3000 werkplekken voor 6000 ambtenaren.

Recent moest verantwoordelijk staatssecretaris Knops in de Tweede Kamer opheldering geven omdat een paar ambtenaren gewond waren geraakt bij een val van de trap, waar schoenen blijven haken door een opstaand randje. Ook werd geklaagd over het te koude gebouw. Knops beloofde dat de te hoge rand zou worden afgeslepen en de te hoge leuningen zouden worden verlaagd. "Daarmee zou de trap aan de eisen moeten voldoen", zei Knops tijdens het vragenuurtje.

Architectenbureau OMA heeft met de verbouwing van het kantoor in 2017 een architectuurprijs gewonnen vanwege het beste duurzame project.

STER reclame