Kane Tanaka viert dat ze is erkend als oudste vrouw ter wereld
NOS Nieuws

Oudste mens ter wereld altijd vroeg op en gek op wiskunde

Guinness World Records heeft een 116-jarige Japanse erkend als oudste mens ter wereld. Het is Kane Tanaka, die woont in een verpleeghuis in het zuidwesten van Japan. Ze neemt de 'titel' over van een andere Japanse, Chiyo Miyajko. Die overleed in juli op 117-jarige leeftijd.

Tanaka werd op 2 januari 1903 geboren als zevende in een gezin van acht. In 1922 trouwde ze, ze kreeg vier kinderen en adopteerde een vijfde kind.

Tijdens een kleine ceremonie kreeg Tanaka een oorkonde én taart. En ze vertelde wat het mooiste is dat ze heeft meegemaakt:

Het mooiste wat Tanaka heeft meegemaakt? 'Dit'

De oudste vrouw ter wereld staat altijd vroeg op: rond zes uur 's ochtends. Ook houdt ze ontzettend van wiskunde en is liefhebber van het bordspel Othello, dat ook wel Reversi wordt genoemd. Of dat ook het geheim is achter haar hoge leeftijd, is moeilijk te zeggen.

Oudste ooit

Tanaka heeft nog een lange weg te gaan voor ze ook de titel van oudste persoon ooit kan krijgen. Die is in handen van de Franse vrouw Jeanne Louise Calment, die 122 werd. Wie de oudste man ter wereld is wordt nog uitgezocht. Begin dit jaar overleed de Japanner Masazo Nonako, die met 113 jaar de oudste man ter wereld was.

De oudste persoon van Nederland is de 113-jarige Geertje Kuijntjes. Zij is geboren op 19 juli 1905 en liep onder meer veertig keer de Nijmeegse Vierdaagse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl