Geertje Kuijntjes
NOS NieuwsAangepast

Hoera! Oudste Nederlander 112 jaar, maar hoe word je zo oud?

  • Emma Brink

    redacteur Online

  • Emma Brink

    redacteur Online

Een verjaardagspartijtje voor een vrouw uit Gorinchem is niet zo bijzonder. Maar wel als die vrouw in 1905 is geboren en daarmee de oudste inwoner van Nederland is. Geertje Kuijntjes blaast vandaag, in ieder geval figuurlijk, 112 kaarsjes uit.

Kuijntjes is nooit getrouwd geweest en heeft altijd gewerkt, weet Eva Dansen, loco-burgemeester van Gorinchem. Dansen gaat de jarige jet vanmiddag feliciteren, net zoals ze vorig jaar heeft gedaan. "Mevrouw Kuijntjes is een hele persoonlijkheid, een zelfstandige, moderne vrouw. Ze ging tot haar 100ste in haar eentje op vakantie naar het buitenland en heeft veertig keer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen."

Uitzonderlijk

Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie en hoofd van het Radboud UMC Alzheimercentrum, noemt de leeftijd die Kuintjes heeft bereikt bijzonder. "In Nederland ligt het leeftijdsrecord al lang tussen 110 en 115 jaar. Weinig mensen behalen die leeftijd, en als ze het wel halen is het uitzonderlijk."

Van de meisjes die nu geboren worden, wordt waarschijnlijk de helft 100 jaar.

Hoogleraar Olde Rikkert

De Nederlandse vrouw wordt gemiddeld 82 jaar bij geboorte, maar dat zijn eigenlijk oude gegevens, legt Olde Rikkert uit. "Van de meisjes die nu geboren worden, wordt waarschijnlijk de helft 100 jaar. Het gaat met een sneltreinvaart vooruit. Er is nog geen grens aan de toename van de maximale leeftijd", zegt Olde Rikkert.

Maar hoe word je zo oud?

Het lopen van de Vierdaagse, heeft dat iets te maken met het behalen van Kuijntjes' leeftijd? "De Nijmeegse Vierdaagse is geen garantie", zegt Olde Rikkert, "Maar het blijkt dat veel lopers niet alleen voor de Vierdaagse trainen, maar door het jaar heen een actieve levensstijl hebben."

Oud worden heeft dus te maken met een goede levensstijl, maar ook met genetische eigenschappen. "Daarnaast moet je simpelweg ook mazzel hebben dat je blijft leven en bijvoorbeeld niet onder een trein komt. Als alles de goede richting op staat, heb je meer kans om heel oud te worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl