'Van Bommeltje' Sadilek klopt aan de deur bij PSV: 'Hij is een bijter'

Michal Sadilek Pro Shots

Michal Sadilek is een van de vele jongelingen die dit seizoen bij PSV aan de weg timmert. De 19-jarige Tsjech kreeg tegen Excelsior, bij afwezigheid van Jorrit Hendrix, zelfs de voorkeur boven de peperdure Érick Gutiérrez op het middenveld.

In Rotterdam bewees Sadilek direct zijn waarde als balafpakker. Onvermoeibaar stofzuigde hij het hele Kralingse veld over. Dat Excelsior nauwelijks een kans creëerde was mede te danken aan de talloze intercepties van de Tsjech.

'Klootzakje'

Sadilek is zo'n type speler die je drie keer moet passeren om er echt voorbij te komen. Een 'klootzakje' die veel vieze meters maakt. Met zijn stijl doet hij denken aan zijn coach. Dat vindt Mark van Bommel zelf ook. "Een Van Bommeltje", sprak hij eerder over zijn middenvelder, die hij vorig jaar aanvoerder maakte bij PSV onder 19.

Geen fluwelen techniek of een virtuoos in de kleine ruimte, zoals zijn teamgenoot Mohammed Ihattaren, zo'n ander groeibriljant, maar dus wel altijd een tomeloze inzet. Op het randje en daar waar nodig net eroverheen. Van Bommel: "Hij heeft altijd inbreng, dat is mooi om te zien."

PSV
@PSV
📽 Michal Sadilek is vanavond te gast bij PSV TV. Het talent van PSV O19 wordt vaak 'stofzuiger' genoemd. Waarom? Michal legt het je uit.
2 jaar geleden

Sadilek kwam in 2015 vanuit FC Slovácko als stagiair in de jeugdopleiding van PSV terecht. Dit seizoen maakte hij zijn debuut in het bekerduel met Excelsior Maassluis. In de winterstop mocht hij mee naar Qatar en werd hij definitief aan de eerste selectie toegevoegd.

Na drie invalbeurten maakte hij vorige week dus zijn basisdebuut voor PSV. Intussen kijken ze in Tsjechië vol belangstelling mee. Assistent-bondscoach Tomás Galásek hoopt Sadilek de komende tijd vaker aan het werk te zien.

Jorrit Hendrix keert terug in de PSV-selectie voor het thuisduel met NAC van zaterdagavond. Hij miste de competitiewedstrijd tegen Excelsior door privéomstandigheden. Michal Sadilek was zijn vervanger.

"NAC zit in een moeilijke fase. Het wordt niet makkelijk morgen, omdat ik denk dat zij heel verdedigend gaan spelen", aldus Mark van Bommel, die Hirving Lozano door een schorsing moet missen.

"Hij staat op onze lijsten. We zijn een nieuw team aan het opbouwen, dus het is belangrijk dat onze talenten veel aan spelen toekomen", laat de oud-Ajacied weten.

Sadilek doorliep de jeugdelftallen van Tsjechië, maar wacht nog op zijn debuut in de hoofdmacht. "Hij is een bijter", aldus Galásek. "Het is wachten tot dit soort spelers vaker in actie komt, dan krijgen ze vanzelf een kans."

Michal Sadilek ANP

Het scheelde weinig of Sadilek speelde nu in het shirt van Feyenoord. In de zomer van 2016 liep hij ook kortstondig stage in Rotterdam. Toch koos hij voor PSV. "Want hier heerst een familiegevoel. En de spelers zijn beter."

Sadilek, die trouwens perfect Nederlands spreekt, probeert veel op te steken van zijn grote voorbeeld, de eveneens kleine Marco Verratti van Paris Saint-Germain. Dat niveau is nog ver weg, maar de eerste stappen zijn vast gemaakt.

De aftrap van PSV - NAC is vanavond om 19.45 uur. Het duel is live te volgen via Langs de Lijn op NPO Radio 1 en het liveblog op NOS.nl en de NOS-app. Een samenvatting van de wedstrijd wordt vanaf 22.32 uur uitgezonden bij Studio Sport op NPO 1.

STER Reclame