Mark Tuitert
NOS Schaatsen

Tuitert over doping: 'Ik heb nooit iets gemerkt of aangeboden gekregen'

"Insinuaties en tegenstrijdigheden". Dat bleef hangen bij oud-schaatser en schaatsanalyticus Mark Tuitert na het lezen van het interview met Harm Kuipers in de Volkskrant.

Kuipers probeerde als lid van de medische commissie van de internationale schaatsunie ISU vanaf 2000 bloeddoping op te sporen. Hij zou daarbij sporters indirect gewaarschuwd hebben. "Als er rook is moet je onderzoek doen", vindt Tuitert, "maar dan moet je wel met bewijzen komen."

Vijfvoudig olympisch kampioene Claudia Pechstein, in 2009 de eerste grote naam in het schaatsen die op basis van afwijkende bloedwaarden geschorst werd, las het interview vooral als een bevestiging van haar gelijk. "Ik weet niet waarom hij nu, tien jaar na mijn zaak, hierover begint. Ik denk dat ze stilaan beseffen dat ze een enorme fout hebben gemaakt. En dat ik eindelijk aan de winnende hand ben."

Pechstein: 'Ik weet dat de ISU met mij solt'

Mark Tuitert was net talent van het jaar geworden toen hij ging trainen onder Peter Mueller bij Spaarselect. Hij schaatste van 2000 tot 2003 voor de ploeg, maar zijn grootste successen boekte hij na die periode: de Europese allroundtitel in 2004 en - als absolute hoogtepunt - de olympische titel op de 1.500 meter in 2010.

"Ik reed bij Spaarselect, maar van doping heb ik niks gemerkt", vertelt Tuitert bij Langs de Lijn En Omstreken. "In 2000 was ik zwaar overtraind en had ik de ziekte van Pfeiffer. Maar ik ben overal bij geweest en ik heb nooit iets gemerkt of aangeboden gekregen."

Dat schaatsers indirect gewaarschuwd werden door meer controles te doen, wist hij niet. Maar dat er extra gelet werd op zijn ploeg, kwam niet als een verrassing voor Tuitert. "Wij hadden Berend Nikkels als arts. Die wilde doping vrijgeven en daar heb ik wel een paar pittige discussies met hem over gehad. Ik was het heel erg met hem oneens."

Sportarts Nikkels in 2012 over epo: 'Niemand had schone handen'

"Misschien ben ik naïef", vervolgt Tuitert. "Maar de schaatswereld is zo klein. Dan moet je toch ergens een keer iets gezien hebben. Ik heb mijn blik nooit afgewend. Ik weet dat er in de kleedkamer opeens allemaal mensen met pufjes zaten, op advies van de dokters. Daar klopte niets van."

Over de onthullingen van Kuipers heeft hij een minder goed gevoel. "Ik krijg een beetje het idee dat er een heel groot onderzoek wordt gevoerd, maar dat er weinig naar buiten komt. Dat betekent dat iedereen zijn mond houdt, of dat er niet zoveel is."

Pechstein voelt steun en woede

Pechstein werd - net als Gianni Romme - in 2000 wereldkampioene allround in Milwaukee. Ook won ze twee keer goud bij de WK afstanden in Nagano.

Bij die twee toernooien werden de meest opvallende schommelingen geconstateerd in de bloedwaarden van topschaatsers, al wijt Kuipers dat aan kinderziekten in de meetapparatuur. "Een dag later vielen na een tweede bloedcontrole, die door de ISU was aangekondigd, alle waarden weer binnen de norm", aldus Kuipers in de Volkskrant.

"Ik ken geen concrete gevallen, van niemand", aldus Pechstein. "Maar ik weet wel dat destijds in mijn omgeving over twaalf andere sporters met dergelijke hoge bloedwaarden gesproken werd. Er zijn alleen nooit namen genoemd. Dat betreur ik zeer."

Gianni Romme en Claudia Pechstein op het podium in Milwaukee als wereldkampioen allround in 2000.

In 2009 werd Pechstein zelf voor twee jaar geschorst op verdenking van bloeddoping, een oordeel dat ze tot op de dag van vandaag betwist.

Toen bij haar op de eerste dag van de WK allround ernstig verdachte bloedwaarden werden geconstateerd, kreeg zij het advies zich ziek terug te trekken. Kort daarna zou de ISU haar een voorstel hebben gedaan. "Mijn advocaten is verteld: 'Als Pechstein stopt, komt er geen dopingzaak.'"

Pechstein: ISU solt met mij

Pechstein ging niet op het voorstel in. 'Koehandel' was haar oordeel, maar dan met schaatsers en hun reputatie. Kuipers lijkt die lezing te bevestigen. "Ik heb sinds mijn zaak nooit veel van hem moeten hebben. Hij weet zelf wel dat hij grote fouten heeft gemaakt. Honderd procent. Toen ontkende hij dat altijd, dat deed iedereen", zegt de inmiddels 47-jarige schaatsster getergd. "Ik weet dat de ISU met mij solt. Maar ik strijd door onder mijn motto 'winnen of sterven'."

Dat laatste zegt ze met een brede glimlach vol genoegdoening. "Ik heb destijds al mijn vraagtekens gesteld bij de geloofwaardigheid van de ISU, omdat ik zelf wist dat ik nooit iets gedaan heb dat verboden is. Er is geen positieve test van Pechstein. Daarom kan ik zeggen dat de bond ongeloofwaardig was in mijn geval."

Het geruchtmakende artikel is voor Pechstein dan ook vooral een stimulans om haar strijd met de ISU voort te zetten. Maar verder heeft ze geen goed woord over voor de nieuwe publicatiegolf over doping.

"Noem namen, noem feiten. Of laat het rusten. Ik vind alle dopingspeculaties in de wereld momenteel compleet ziek. Als iemand positief getest wordt, dan moet hij schuldig bevonden worden. Maar als hij alles normaal en zuiver heeft gedaan en er geen bewijs is voor iets anders, dan moet hij kunnen starten. Dat geldt voor alle andere sporten ook."

Romme: ik ben zuiver

Gianni Romme, die ook tot de voormalige schaatsploeg SpaarSelect behoorde, laat aan aan de Volkskrant weten nooit iets te hebben gemerkt van extra controles die de ISU verrichte met de bedoeling om schaatsers af te schrikken en positieve tests te voorkomen. "Ik vind het bijzonder dat iemand dat kan zeggen zonder inhoudelijk te worden."

Volgens Kuipers had zes procent van de deelnemers aan het WK allround in 2000 met schommelende bloedwaardes te maken. Romme veroverde destijds goud.

"Waar uitzonderlijke prestaties worden geleverd, daar zijn altijd geruchten over doping. Het belangrijkste is dat ik voor mezelf weet dat ik mijn sport altijd zuiver heb bedreven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl