Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam
NOS Nieuws

Kabinet dreigt islamitische school met sluiting, Rutte raadt school af

Premier Rutte vindt dat ouders hun kinderen beter niet naar het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam kunnen sturen. Rutte zegt zich grote zorgen te maken over de school. "Ik zou mijn kinderen er niet naartoe sturen", zei hij desgevraagd op zijn wekelijkse persconferentie.

De Inspectie voor het Onderwijs zal de komende tijd aangekondigd en onaangekondigd langsgaan bij het Cornelius Haga Lyceum. En als de school niet meewerkt aan het onderzoek naar terroristische banden, dan zet de overheid de bekostiging stil en zal de school moeten sluiten.

Terroristen

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meldde gisteren dat de leerlingen van de school worden beïnvloed door leraren die contact houden met terroristen. Er zou in de lessen vooral aandacht zijn voor het ultra-orthodoxe salafisme.

Minister Slob zegt dat er nog onvoldoende duidelijkheid is om de geldkraan meteen dicht te draaien. Hij wil dat alles uit de kast wordt gehaald om te onderzoeken wat er precies aan de hand is. En als de school de inspectie nog één keer tegenwerkt, zoals eerder is gebeurd, zal hij niet schromen om alsnog maatregelen te nemen die tot sluiting leiden.

Twijfels

Slob zegt dat er van het begin af aan twijfels over de Amsterdamse school waren. Hij werkt op dit moment aan twee wetten die de komst van meer van dit scholen moet tegengaan. De ene wet moet regelen dat er bij de oprichting van een school goed wordt gekeken naar de achtergrond van de bestuursleden, de andere gaat over burgerschap en moet voorkomen dat leerlingen "van de Nederlandse samenleving worden afgedreven".

De Inspectie voor het Onderwijs zegt recent "ernstige signalen" over de school en het bestuur te hebben ontvangen. Daarom wordt het rapport over eerder onderzoek niet afgerond en wordt er vervolgonderzoek gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl