Nazanin Zaghari-Ratcliffe en haar dochterje Gabriella
NOS Nieuws

Diplomatieke status voor gevangen Britse in Iran

De Britse regering verleent de in Iran opgesloten Nazanin Zaghari-Ratcliffe een diplomatieke status. Met die ongebruikelijke zet wil minister Hunt van Buitenlandse Zaken benadrukken dat de vrouw onheus is bejegend door Iran.

Zaghari-Ratcliffe, een Brits-Iraanse medewerker van een liefdadigheidsinstelling, werd in april 2016 opgepakt op het vliegveld van Teheran na een familiebezoek. Ze werd beticht van activiteiten tegen het Iraanse regime en veroordeeld tot vijf jaar cel. Zelf zegt ze onschuldig te zijn.

Door haar diplomatieke bescherming te geven, wil minister Hunt laten zien dat het de zaak heel hoog opneemt. "Het zal geen toverstokje zijn waarmee alles ineens goedkomt, maar we tonen de hele wereld zo dat Nazanin onschuldig is en dat het Verenigd Koninkrijk niet afwacht als een staatsburger zo onrechtvaardig wordt behandeld."

Door de diplomatieke status is de zaak-Zaghari-Ratcliffe niet langer een individueel geval, maar een officieel geschil tussen beide landen. Dat geeft Groot-Brittannië meer mogelijkheden de zaak internationaal aan te kaarten.

Iran lijkt niet onder de indruk van de tactiek. Het land erkent geen dubbele nationaliteit en dus heeft Groot-Brittannië zich niet te bemoeien met de zaak, zegt de Iraanse ambassadeur in Londen.

"Dit druist in tegen de internationale wetgeving. Regeringen mogen zo'n bescherming alleen voor hun eigen staatsburgers afkondigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl