RTL verkiezingsdebat

Regeringspartijen vragen oppositie in verkiezingsdebat om meer samenwerking

De regeringspartijen hebben in het RTL verkiezingsdebat aan de oppositie gevraagd of zij serieus willen nadenken over samenwerking na de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart. Zij spelen daarmee in op de kans dat de coalitie na de verkiezingen geen meerderheid meer heeft in de Eerste Kamer.

In een opvallend moment, op de valreep van het programma, koos VVD-fractievoorzitter Dijkhoff zijn collega-fractievoorzitter Jetten van D66 uit voor een 'confrontatie'. Maar in plaats van hem aan te vallen, hield hij een pleidooi voor politieke samenwerking.

Dijkhoff: "We hebben hier vanavond met rode en groene knoppen gestaan, maar zo werkt het natuurlijk niet in de politiek. Politieke partijen moeten elkaar de ruimte gunnen en elkaar kunnen vinden. En daarom wil ik jou het laatste woord geven."

Jetten nam vervolgens het woord en prees de samenwerking tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. "We hebben met vier partijen toch voor die verantwoordelijkheid gekozen, al hebben we een hoop compromissen moeten sluiten." Jetten riep de oppositieleiders op om na te denken over samenwerking na de verkiezingen:

VVD-voorman Dijkhoff gunt D66-leider Jetten het laatste woord

Meer Oost-Europese arbeiders

Eerder in het debat ging het over de stelling 'Het kabinet moet immigratie nog verder beperken'. Daarbij kwamen uitspraken van Jetten van vandaag aan de orde. Hij wil meer arbeiders uit Oost-Europa naar Nederland halen.

SP-leider Marijnissen was het daar niet mee eens: "Meneer Jetten zegt 'laten we mensen uit Oost-Europa hier het werk laten doen'. Ondertussen zegt hij dat de lonen in Nederland omhoog moeten. Maar als er meer goedkopere arbeidskrachten komen, gaan de lonen echt niet omhoog."

Volgens Jetten kan het allebei. Werkgevers moeten worden aangesproken op de hoogte van de lonen. En sectoren zoals de landbouw en de fruitteelt moeten hun personeelstekorten kunnen oplossen.

Zwarte piet

Een opvallend moment in het debat ging over de stelling: 'De politiek moet tradities als Zwarte Piet en vuurwerk beschermen'. Na voorstanders van de stelling, PVV-leider Wilders en Dijkhoff, nam Asscher van de PvdA het woord.

Hij ergerde zich eraan dat deze stelling voorkwam in een verkiezingsdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen. Hij noemde deze keuze dan ook een fout van RTL:

Asscher: 'Belachelijk om hier nu over zwarte piet te praten'

Regeringsverantwoordelijkheid

Bij de stelling dat de drie kabinetten-Rutte de politie, de zorg en het onderwijs hebben verwaarloosd sprak Marijnissen de partijleiders Wilders, Asscher en Buma aan. Ze zei dat zij de drie kabinetten Rutte hebben gesteund en dus "medeplichtig" zijn aan het verwaarlozen van de publieke sector.

Buma was het oneens met die stelling, hij vindt dat er van verwaarlozing totaal geen sprake is. "Noem mij een land waar het beter is dan in Nederland", zei hij. En Buma had ook een opmerking over de regeringsverantwoordelijkheid van de SP:

Buma (CDA) en Marijnissen (SP) debatteren over regeringsverantwoordelijkheid

Het debat ging verder over onderwerpen als klimaatbeleid, koopkracht en Europa. Jetten nodigde Baudet uit voor een rondje Europa, juist omdat hij zoveel bezwaren heeft.

D66-leider Jetten en Baudet van Forum voor Democratie over Europa

Morgen radiodebat

Morgen is er weer een verkiezingsdebat, maar dan met alle lijsttrekkers in de Eerste Kamer. In het eerste debat gaat regeringspartij CDA in discussie met oppositiepartijen PvdA en Denk. In het tweede blok debatteren ChristenUnie, SP, Forum voor Democratie en SGP. (Zie schema.)

Het NOS-radiodebat wordt uitgezonden in Nieuws en Co op NPO Radio 1 en op NPO Politiek van 16.00 tot 18.00 uur. Het wordt gehouden in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl