Philippe Barbarin in de rechtszaal in Lyon
NOS NieuwsAangepast

Franse kardinaal stapt op na veroordeling voor verdoezelen misbruik

De Franse kardinaal Philippe Barbarin heeft bekendgemaakt dat hij aftreedt als aartsbisschop van Lyon na zijn veroordeling over het toedekken van seksueel misbruik. Hij zal zijn ontslag aanbieden aan de paus.

Een rechter legde Barbarin een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar op omdat hij te weinig had gedaan met beschuldigingen van seksueel misbruik in zijn bisdom. Hij was daarmee de hoogste geestelijke die in Frankrijk voor een misbruikschandaal wordt veroordeeld.

Het schandaal dateert uit de jaren 80 en 90. Een priester zou in de rijke wijken van Lyon meer dan 70 en waarschijnlijk 83 jongens van de scouting hebben misbruikt. Drie jaar geleden sprak de paus met Barbarin over de zaak.

Toen Barbarin in 2002 aantrad als aartsbisschop van Lyon waren de meeste zaken al verjaard en was de priester al overgeplaatst. Voorafgaand aan het proces werd gedacht dat Barbarin daarom zou worden vrijgesproken en ook de openbaar aanklager zag geen juridische grond.

De kardinaal verscheen vanochtend bij de rechtbank van Lyon:

Franse kardinaal veroordeeld voor verdoezelen misbruik

De rechter oordeelt echter dat Barbarin toen een geval van misbruik in 2014 en 2015 aan het licht kwam naar de autoriteiten had moeten stappen. Dat hij de priester in de zomer van 2015 uit zijn functie zette, was voor de rechter niet voldoende. De advocaten van de kardinaal hebben meteen gezegd dat ze in beroep gaan.

Eerder werden twee andere bisschoppen veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van enkele maanden voor het toedekken van het misbruik van de priester uit Lyon.

Afstandelijk

Barbarin is niet geliefd in Frankrijk, zei theoloog en Vacticaankenner Hendro Munsterman in het NOS Radio 1 Journaal vanochtend. "Hij staat bekend als een wat afstandelijke en wat koele, kerkelijke prins van de kerk. Hij is de hoogste bisschop hier in Frankrijk, die zich verschuilt achter zijn kerkelijke status en een beetje neerbuigend naar de slachtoffers heeft gedaan, zeker in het begin. Dat gebrek aan empathie heeft hem veel krediet gekost."

Enkele misbruikzaken tegen de priester zijn nog niet verjaard. De rechtszaak daarover is nog niet gepland, maar vindt naar verwachting aan het einde van het jaar plaats.

In Australië is recent ook een kardinaal veroordeeld in verband met misbruik in de kerk. De nu 77-jarige kardinaal George Pell vergreep zich in 1996 in de kathedraal van Melbourne aan twee 13-jarige misdienaars. Hij zit vast tot de lengte van zijn straf bekend wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl