1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Groningen en studentenverenigingen strijden tegen 'te sterke alcoholcultuur'

In Groningen en Maastricht zijn studentenverenigingen een project gestart om het alcoholgebruik binnen de verenigingen te verminderen. In Maastricht start studentenvereniging Tragos met het schenken van alcoholvrij bier. In Groningen gaan de acht grootste studentenverenigingen, waaronder Vindicat en Albertus, met de gemeente Groningen in overleg om maatregelen te nemen tegen de overlast van dronken studenten.

Volgens de Groningse burgemeester Peter den Oudsten heerst er binnen bepaalde verenigingen een "te sterke alcoholcultuur". "Bijvoorbeeld dat er zoveel gedronken wordt dat mensen in hun eigen braaksel in de sociëteit liggen. Of mensen die waggelend de sociëteit uit lopen", zegt hij tegen RTV Noord.

Cultuuromslag

In overleg met de studentenverenigingen wil de burgemeester strakke regels opstellen. Hij wil vooral optreden tegen buitensporig gedrag als gevolg van alcoholgebruik en hoopt op een cultuuromslag.

Het gemeentebestuur verwacht in mei concrete afspraken te presenteren. Vooralsnog zijn er geen plannen om de verenigingen sluitingstijden op te leggen.

"We kunnen altijd nog iets met sluitingstijden doen, maar dat wil ik eigenlijk helemaal niet. Ik wil graag met ze op volwassen manier kijken hoe we de situatie stapje voor stapje kunnen verbeteren", zegt Den Oudsten.

Alcoholvrij bier

In Maastricht begint studentenvereniging Tragos vanaf volgende week met het schenken van alcoholvrij bier. De vereniging wil zo het Nationaal Preventieakkoord naleven. Een van de afspraken uit dit akkoord is het tegengaan van overmatig alcoholgebruik. Zo moeten studentenverenigingen bijvoorbeeld ook alcoholarm en alcoholvrij bier verkopen.

"Het is in het belang van onze leden en studenten om naast bier ook alcoholvrije alternatieven aan te bieden", zegt Tragos-voorzitter Willem van Diesen tegen L1. "Je wordt eerder aangesproken met een alcoholvrij biertje in de hand dan met een colaatje."

Advertentie via Ster.nl