NOS Op 3
ANP

Nederlanders drinken problematisch veel en hebben amper de intentie te minderen. Uit groot internationaal onderzoek naar riskant alcoholgebruik blijkt dat Nederland in de top drie staat van Europese landen. Net achter Ierland en Denemarken. Maar wat houdt dat eigenlijk in: problematisch drankgebruik? En wat is dan eigenlijk normaal drinken?

De vraag wat problematisch drankgebruik is, is moeilijk te beantwoorden volgens Floor van Bakkum van Jellinek. "Wat jij problematisch vindt, vindt iemand anders misschien wel normaal. En andersom." En bovendien hangt het heel erg af van de persoon, diens bouw, en hoeveel en hoe vaak hij of zij drinkt.

In het algemeen betekent problematisch drankgebruik, dat jouw drankgebruik tot problemen leidt. Heb je bijvoorbeeld regelmatig blackouts? Of moet je wel eens naar de spoedeisende hulp door drank? Maar ook: voel je je schuldig door drinken of wat je daardoor hebt uitgespookt? En zorgt het voor problemen op je werk en studie, en in je omgeving?

Antwoord je 'ja' op die vragen, misschien moet je je dan eens achter je oren krabben of je wel zoveel moet drinken. Je kunt bijvoorbeeld ook een keer een avondje niet drinken, of wat rondjes overslaan.

Gezondheid

Behalve dat overmatig drankgebruik problematisch kan worden, is het nou ook niet echt gezond. Volgens de World Health Organisation is het voor gezonde mensen al onverstandig om meer dan één eenheid alcohol per dag te drinken.

Drink je meer? Dan neemt de kans op gezondheidsproblemen toe: alcoholgebruik kan leiden tot kanker, verschillende hart-, vaat- en leverziektes, hersenbeschadiging en verslaving. Hoe groot de kans en de schade is, is afhankelijk van allerlei factoren zoals je bouw, je geslacht en de situatie. "Daar bestaat geen formule voor", volgens Fleur.

STER reclame