Duitse OM: 'Er zijn rond de veertig bloedzakken in beslag genomen'

De Duitse politie heeft bij een inval bij sportarts Mark Schmidt zo'n veertig bloedzakken gevonden. "We hebben in een garage in Erfurt in een koelkast ingevroren bloedzakken in beslag genomen die van parafen zijn voorzien", zegt officier van justitie Kai Gräber.

De Oostenrijkse onderzoeksleider Dieter Csefan verwacht erachter te kunnen komen wie de eigenaars van het bloed zijn. Via dna-tests, en omdat de sporters daarmee een zware straf kunnen ontlopen.

Dopingexpert De Boer: 'Bloeddoping is moeilijk op te sporen'

"Met een bekentenis uit eigen beweging voorkomen sporters namelijk dat ze in de gevangenis worden gezet", zegt Csefan in een gesprek met het Oostenrijkse persbureau APA.

Inval bij WK noordse nummers

De opsporingsactie bij Schmidt in Erfurt viel samen met de inval van de Oostenrijkse politie bij de wereldkampioenschappen noordse nummers (langlaufen, schansspringen en combinatie) in Seefeld.

Daarbij werd de 26-jarige Oostenrijker Max Hauke aangetroffen met een infuus in zijn arm, uren voor de start van het onderdeel 15 kilometer langlaufen op de WK.

Dinsdag maakte een achtste sporter, langlaufer Argo Kärp uit Estland, in de nasleep van 'operatie-Aderlass' (operatie-aderlating) bekend zich aan bloeddoping schuldig te hebben gemaakt.

Na de arrestatie van vijf langlaufers in Seefeld (de Oostenrijkers Max Hauke en Dominik Baldauf, de Kazach Aleksej Poltoranin en de Esten Karel Tammjärv en Andreas Veerpalau), bekenden ook twee wielrenners: de Oostenrijkers Georg Preidler en Stefan Denifl.

Preidler reed vijf jaar bij Sunweb en maakte in 2017 deel uit van de ploeg die met Tom Dumoulin de Giro won.

STER reclame