NOS NieuwsAangepast

Een op de zes schoolbesturen pot te veel geld op

  • Laura Steenbeeke

    redacteur Binnenland

  • Laura Steenbeeke

    redacteur Binnenland

Een op de zes Nederlandse basisschoolbesturen heeft te veel geld op de plank liggen. Dat blijkt uit een berekening van de PO-Raad, die de belangen behartigt van schoolbesturen in het basisonderwijs. De raad heeft de huishoudboekjes van schoolbesturen naast elkaar gelegd.

Het gaat om 170 schoolbesturen, die in totaal zo'n 185 miljoen euro te veel op de bank hebben staan. De PO-Raad gaat met de besturen in gesprek om te onderzoeken waarom ze zo'n grote reserve hebben en waaraan dat geld tóch uitgegeven kan worden.

Een verklaring voor die grote reserve ligt volgens de PO-Raad bij de onzekerheid over financiering waarmee de schoolbesturen te maken hebben. Ook schoolleiders, medezeggenschapsraden en raden van toezicht gaan voorzichtig met geld om.

Toch is er niet alleen een probleem met te 'rijke' scholen. Zo'n 13 procent van de schoolbesturen heeft namelijk te weinig geld in kas, "een onverantwoord kleine buffer" in de ogen van de PO-Raad. Ook daarmee wil de sectororganisatie in gesprek.

Te voorzichtig met geld uitgeven

De grootte van het potje 'spaargeld' per school verschilt per bestuur en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de school. Met het geld kunnen onverwachte tegenvallers zoals schade aan het schoolgebouw gedekt worden.

De buffer die schoolbesturen opbouwen is belangrijk, vindt ook het ministerie, maar "sparen moet geen doel op zich worden", schreven ministers Van Engelshoven en Slob eerder al aan de Tweede Kamer.

Volgens de PO-Raad zijn sommige schoolbesturen, schoolleiders en medezeggenschapsraden nu te voorzichtig met het uitgeven van geld. Ook wijst de raad op de complexe manier waarop het geld binnenkomt bij scholen. Dat vraagt om financiële deskundigheid, "die soms tekortschiet".

Zo is de financiering vanuit het ministerie soms onvoorspelbaar, merkt ook Leo Breukel van stichting Aves uit Emmeloord. Een schoolbestuur dat volgens de PO-Raad relatief veel geld in kas heeft. "Soms stort het ministerie in december extra geld, dat staat dan in januari op de balans. Dat geld gaan we niet zomaar over de balk smijten", vertelt Breukel.

'Goed in controle'

In totaal heeft stichting Aves zo'n 5 miljoen euro in kas. Toch vindt Breukel dat niet direct gezegd kan worden dat Aves te veel geld heeft. Daarbij wijst hij op de bedrijfsvoering van de school: "Een groot deel van dat geld is bijvoorbeeld gereserveerd voor schade aan het schoolgebouw, of afschrijvingen."

Maar met het overige 'spaargeld' wil Breukel wel wat meer gaan doen. "Binnenkort gaan we bijvoorbeeld tien nieuwe onderwijsassistenten aannemen en we investeren in ict en scholing voor onze docenten. We hebben nergens een rem op."

Kritiek vanuit de Tweede Kamer

Eerder was er vanuit de Tweede Kamer ook al veel kritiek op onderwijsbesturen. Sommige Kamerleden vinden dat besturen te veel geld uitgeven aan kantoren, organisatie- en personeelskosten.

Daardoor is er minder geld voor de scholen zelf, zoals geld voor hogere salarissen, meer personeel of kleinere klassen. Eind oktober riepen de ministers scholen op om transparanter te zijn over hun financiën.

De PO-Raad wil nu ook dat er een benchmark overhead komt, simpel gezegd een gemiddelde voor het aantal managementfuncties per bestuur waaraan scholen zich kunnen meten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl