Rode lintjes zijn het internationale symbool van de strijd tegen hiv en aids
NOS NieuwsAangepast

Twee patiënten na unieke behandeling mogelijk genezen van hiv

Twee patiënten met hiv zijn mogelijk genezen van het virus dankzij een bijzondere stamceltransplantatie. Het gaat om een Duitse en Britse patiënt. Ze hadden allebei hiv en bloedkanker. Het gaat om een experimentele behandeling door Europese artsen, onder wie arts-viroloog Anne Wensing van het UMC Utrecht.

De stamceldonoren die meededen aan de behandeling beschikken over afweercellen met een specifiek genetisch defect. Daardoor kunnen hiv-virussen niet meer in de afweercellen komen. Die genetisch defecte cellen zijn uitgewisseld met de afweersystemen van de Duitser en de Brit waarna hiv wegbleef. De twee patiënten willen anoniem blijven.

Het is voor het eerst dat hiv-patiënten virusvrij zijn dankzij een speciaal ontwikkelde methode. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt.

Uniek geval

Twaalf jaar geleden genas voor het eerst een patiënt van hiv. Maar volgens arts-viroloog Wensing was dat een uniek geval en dacht toen niemand dat dit ooit herhaald kon worden. Ook deze patiënt genas na een stamceltransplantatie. Hij had zelf een partieel genetisch effect waardoor het hiv-virus moeilijker in zijn bloed kon doordringen.

De Duitse en Britse patiënt die nu mogelijk zijn genezen, hadden zelf geen afwijkende immuuncellen.

De experimentele behandeling lijkt voorlopig alleen geschikt voor patiënten die hiv en bloedkanker hebben, zei arts-viroloog Anne Wensing in Nieuwsuur. Maar ze is ervan overtuigd dat ze in haar carrière genezing van hiv gaat meemaken op grote schaal.

Stamceltransplantatie is een zeer ingrijpende behandeling, waaraan patiënten kunnen overlijden. Over het algemeen slikken hiv-patiënten dagelijks virusremmers die hiv onderdrukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl