Ali Mohammed al-Showaikh en kind
NOS NieuwsAangepast

'Uitgezette Bahreini zonder eerlijk proces veroordeeld tot levenslang'

Een Bahreinse asielzoeker die door Nederland is uitgezet is in zijn geboorteland zonder eerlijk proces veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat melden Amnesty International en Vluchtelingenwerk, op basis van gesprekken met zijn familie en advocaat.

Ook is de nationaliteit van de 27-jarige Ali Mohammed al-Showaikh ingetrokken en werd hem een boete van ruim 1000 euro opgelegd.

Broer

Showaikh vluchtte in 2017 naar Nederland omdat hij bang was voor represailles vanwege de politieke activiteiten van zijn broer. Hij kreeg geen asiel en oktober vorig jaar moest hij terug naar Bahrein. De broer kreeg volgens VluchtelingenWerk wel asiel, in Duitsland.

Showaikh werd volgens Amnesty bij aankomst in Bahrein opgepakt en vastgezet zonder vertrouwelijke toegang tot een advocaat. Ook zou hij onder druk een bekentenis hebben getekend en zijn mishandeld. Afgelopen donderdag werd hij veroordeeld op basis van "brede en vaag geformuleerde terrorismewetgeving".

Sinds 2016 is de mensenrechtensituatie in Bahrein ernstig verslechterd en kregen meer dan 150 critici of hun familieleden te maken met ernstige repressie, meldde Amnesty eerder.

Mensenrechtenschending

Amnesty en VluchtelingenWerk zeggen dat Nederland schuldig is aan een ernstige mensenrechtenschending, omdat Showaikh is teruggestuurd terwijl "bekend is hoe Bahrein omgaat met familieleden van politieke activisten".

Beide organisaties willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de werkwijze van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Ook vragen ze staatssecretaris Harbers alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat Showaikh vrijkomt en geen mensen meer uit te zetten naar Bahrein.

Het ministerie van Jusitie en Veiligheid, dat over asielzaken gaat, wil niet reageren omdat het nooit ingaat op individuele zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl