NOS Voetbal

Zo gaat het nieuwe stadion van Feyenoord eruitzien

Nieuwe Kuip is geen kopie en heet nu nog even 'het nieuwe stadion'

Dat het stadion half in de Nieuwe Maas komt te liggen was al bekend. Dat de huidige Kuip als inspiratiebron diende voor architect David Gianotten ook en dat er dertig miljoen bezuinigd moest worden ten opzichte van het eerste ontwerp ook. Maar sinds vanmiddag is ook duidelijk hoe de beoogde nieuwe thuishaven van Feyenoord er precies uit zal gaan zien.

"De binnenkant van het stadion is zo uniek ontworpen dat het aan de hoogste UEFA- en FIFA-eisen voldoet", vertelt Gianotten van het Rotterdamse architectenbureau OMA tijdens de presentatie. Het stadion komt daardoor zonder meer in aanmerking voor grote internationale wedstrijden, zoals Champions League-finales.

'Onmogelijke klaargespeeld'

Bij het nieuwe ontwerp heeft hij uiteraard goed gekeken naar de huidige Kuip met zijn unieke sfeer. "We hebben wel een aantal heel duidelijke ingrediënten meegenomen. Zoals het tunneltje naar het veld, het dicht op het veld zitten, zelfs nog iets dichterbij dan in het oude stadion. We hebben wat dat betreft het onmogelijke klaargespeeld. Iedereen, vanaf welke positie in het stadion dan ook, heeft goed zicht op het veld. Geen enkel stadion in de wereld kan hieraan tippen."

"We hebben ook heel goed naar de akoestiek gekeken en die hebben we ook zeker proberen te simuleren. Een aantal dingen zullen herkenbaar zijn en andere elementen juist heel nieuw en vooruitstrevend."

Het oude (voorgrond) en nieuwe stadion aan de oevers van de Maas

Ook nieuw wordt de naam van het stadion. 'We blijven het nu nog even 'het nieuwe stadion' noemen", zegt stadiondirecteur Jan van Merwijk. "Als een soort werktitel. Maar er zal een andere naam aan het stadion verbonden worden. Een commerciële naam."

400 miljoen

Het stadion zal plaats bieden aan 63.000 toeschouwers. Het bouwwerk moet een icoon worden in dit deel van Rotterdam-Zuid dat tegelijkertijd met de realisatie van het nieuwe stadion aangepakt zal worden.

Het hele project vraagt een investering van 1,4 miljard euro, maar de bouw van alleen het stadion gaat bijna 400 miljoen euro kosten. De gemeente Rotterdam is bereid 135 miljoen euro te investeren in het stadion en omgeving. De overige financiering moet van investeerders komen.

Impressie van het nieuwe (voorgrond) en oude stadion in de avond

Daar ligt ook direct de bottleneck van het plan. De club Feyenoord en het stadion Feijenoord, die samen de projectorganisatie Feyenoord City vormen, hebben bij lange na niet voldoende geld om de bouw van het stadion te financieren. De investering wordt voor een klein deel (20 miljoen) bekostigd uit eigen vermogen. De rest door het uitgeven van aandelen en leningen. Een bankenconsortium onder leiding van Goldman Sachs steekt 223,8 miljoen in het project.

Vergoeding Feyenoord

Lange tijd was het onduidelijk of Feyenoord door wilde gaan met de ontwikkeling van het nieuwe onderkomen omdat de club eiste jaarlijks 25 miljoen euro uit de opbrengsten van het stadion te incasseren. In eerste instantie was 17,5 miljoen euro afgesproken. In de nieuwste businesscase is dit bedrag nu opgehoogd naar 25 miljoen. Het zal vervolgens ieder jaar met 1,5% stijgen.

De komende maanden zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de plannen. Het voorlopig ontwerp dat vandaag is gepresenteerd, wordt verder uitgewerkt en de zoektocht naar financiers is ook nog volop bezig. Eind dit jaar moet duidelijk zijn of de plannen definitief doorgaan. Het streven is om in het seizoen 2023/2024 de eerste bal te laten rollen in de nieuwe Kuip.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl