luchtimpressie Feyenoord City
NOS VoetbalAangepast

Cruciale maanden breken aan voor nieuw stadion Feyenoord

Terwijl de voetballers van Feyenoord zondag een punt zetten achter hun seizoen met een 3-2 overwinning op sc Heerenveen, breken voor de directie van de club juist drukke tijden aan. Niet alleen moet er een sterk elftal voor volgend seizoen op de been worden gebracht, ook wordt de komende maanden duidelijk of de ambitieuze plannen rond het nieuwe stadion doorgang kunnen vinden.

Een eerste stap naar een nieuw onderkomen wordt vandaag gezet. In een besloten bijeenkomst krijgen geïnteresseerde bouwbedrijven uitleg over de plannen en de aanbestedingsprocedure. Volgens een woordvoerder van Feyenoord City hebben zich twintig bedrijven aangemeld, uit binnen- en buitenland. "Dat is boven verwachting", laat hij weten.

BAM

Een van de bouwbedrijven die zich hebben aangemeld is opvallend genoeg BAM. De bouwgigant zou vier jaar geleden voor zo'n 200 miljoen de huidige Kuip vernieuwen. Dat bedrag bleek echter niet toereikend waarna Feyenoord in 2015 de stekker uit het plan trok.

De Kuip voorafgaan aan de wedstrijd Feyenoord-PSV op 25 februari 2018

Toch is het bouwbedrijf nu ook geïnteresseerd. In een reactie laat BAM weten: "Als founder van Feyenoord is en blijft BAM geïnteresseerd en betrokken om toegevoegde waarde te leveren bij de realisatie van het nieuwe stadion van Feyenoord."

Grootschalig project

Bijna een jaar geleden besloot de gemeenteraad van Rotterdam in principe groen licht te geven voor de plannen van Feyenoord City. Een groot project dat niet alleen de bouw van een nieuw stadion aan de Maas omvat, maar ook gaat over grootschalige gebiedsontwikkeling.

Met het totale project is 1,4 miljard euro gemoeid. Het stadion zelf is op ruim 420 miljoen euro begroot. Het huidige stadion wordt in oude staat hersteld en verbouwd tot een atletiekbaan, woningen en een bezoekerscentrum. Ook moeten er winkels en horeca komen.

Cruciale maanden

Er wordt al meer dan tien jaar gesproken over een nieuw stadion voor Feyenoord en komende zomer wordt cruciaal in de besluitvorming. De afgelopen maanden zijn tal van eisen opgesteld waaraan het nieuwe stadion moet voldoen en architectenbureau OMA moet in juni klaar zijn met het voorlopig ontwerp.

De projectgroep Feyenoord City is ondertussen druk bezig om financiers te vinden voor het stadion. Ook daar moet rond de zomer duidelijkheid over komen.

Al die tijd houdt de gemeente Rotterdam de vinger aan de pols. In een in april gepubliceerde tussenrapportage staat dat de uitwerking van de plannen op schema ligt, maar dat de beoogde planning wel krap is. Het grootste punt van zorg binnen het gemeentebestuur is het draagvlak bij de omgeving, bij supporters en in de stad Rotterdam.

Eind april protesteerden fans van Feyenoord, voorafgaand aan het duel met Sparta, nog bij De Kuip tegen de plannen voor vernieuwing. Daarmee wilden ze laten zien dat er onder de supporters geen draagvlak is.

Steeds meer kritiek

Er is meer kritiek, die ook steeds duidelijker doorklinkt. Criticasters hebben zich verenigd onder de noemer 'Stadionopzuid'. Zij zijn bang dat er onaanvaardbare financiële risico's worden genomen met het project.

Ook oud-burgemeester van Rotterdam Bram Peper vreest voor financiële risico's. In een interview met de site Dagblad010.nl zegt hij dat hij bang is dat de gemeente moet opdraaien voor het geval de kosten worden overschreden. "Daarom zeg ik nu het nog kan: niet aan beginnen."

Zover is het dus nog niet. Deze zomer valt de definitieve beslissing en zal moeten blijken of de plannen uiteindelijk mooier waren dan de realiteit.

Spelers van Feyenoord met de honderdste KNVB-beker. De finale was in De Kuip.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl