EPA

Het Amerikaanse Congreslid Ilhan Omar heeft fel uitgehaald naar de Republikeinse partij om een poster die haar in verband brengt met de aanslagen van 11 september 2001.

De poster - die inmiddels is verwijderd - was vrijdag te zien in een overheidsgebouw in de stad Charleston tijdens een evenement dat werd gesponsord door de Republikeinse partij.

Op de poster zijn de Twin Towers te zien op het moment dat een vliegtuig de torens raakt. Boven de torens staat de tekst: "We zullen het nooit vergeten, zeiden jullie." Onder de torens staat een foto van Omar en de tekst: "Ik ben het bewijs dat jullie het vergeten zijn."

De poster legt een verband tussen de aanslagen van 11 september en de achtergrond van Omar. De politica zit sinds twee maanden in het Huis van Afgevaardigden namens de Democraten. Ze werd samen met Rashida Tlaib als eerste moslima's ooit gekozen voor het Amerikaanse Congres. Omar is van Somalische afkomst.

Op Twitter bekritiseert Omar de Republikeinse partij om het toestaan van de poster. Ze schrijft: "Geen wonder dat ik op de 'dodenlijst' van een binnenlandse terrorist sta en er "vermoord Ilhan Omar" staat geschreven op de tankstations in mijn buurt."

Het bericht is inmiddels tienduizenden keren gedeeld.

Republikeinen in de staat West-Virginia, waar Charleston ligt, hebben de poster inmiddels veroordeeld. Een ambtenaar is ontslagen, niet vanwege het ophangen van de poster, maar om een ruzie die volgde op vragen om de poster te verwijderen.

Vorige maand raakte Omar zelf in opspraak. Ze suggereerde op Twitter dat Amerikaanse politici Israël enkel verdedigen om financiële redenen. Zowel Republikeinen als Democraten noemden dat antisemitisch. Omar bood daarop haar excuses aan.

STER reclame