Reuters
NOS NieuwsAangepast

Bouteflika officieel presidentskandidaat Algerije, maar belooft vertrek

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika (82) heeft zich kandidaat gesteld voor de verkiezingen. Ondanks massale protesten tegen zijn kandidatuur wil hij aan een vijfde termijn beginnen.

Als hij op 18 april wordt herkozen, wil Bouteflika nieuwe, vervroegde presidentsverkiezingen organiseren, voorafgegaan door een "nationale conferentie" waar gedebatteerd kan worden over hervormingen. Zijn campagnemanager, die de kandidatuur bij de kiesraad indiende, zei dat deze nieuwe verkiezingen binnen een jaar plaats zullen vinden. Bouteflika zal daarbij zelf niet verkiesbaar zijn.

Verder belooft de president een referendum over een nieuwe grondwet en de instelling van een onafhankelijke kiescommissie. "Ik heb de wensen van de betogers gehoord, vooral van de duizenden jongeren die vragen hebben over de toekomst van ons land", schrijft hij in een verklaring.

Slechte gezondheid

De president regeert Algerije sinds 1999 met harde hand. In 2013 werd hij getroffen door een beroerte en sindsdien is hij aan een rolstoel gebonden. In zijn huidige termijn is hij elk jaar maar een paar keer in het openbaar gezien. Op dit moment is hij in Genève voor medische controles, melden Zwitserse media.

Tienduizenden vooral jonge Algerijnen gingen vandaag opnieuw de straat op om te protesteren tegen zijn aangekondigde kandidaatstelling. Ze vinden Bouteflika niet langer geschikt vanwege zijn slechte gezondheid en omdat hij te weinig hervormingen heeft doorgevoerd om de hoge werkloosheid tegen te gaan.

Vrijdag werd op verschillende plaatsen in het land gedemonstreerd:

Straatprotesten tegen president in verschillende steden Algerije

Protesten waren 20 jaar niet meer voorgekomen, omdat demonstreren in de hoofdstad Algiers verboden is. De belangrijkste inkomsten, uit olie en gas, zijn teruggelopen en daardoor gaat het slecht met de economie. Ook is er veel corruptie.

De verwachting is dat Bouteflika de verkiezingen makkelijk wint, omdat de oppositie zwak en verdeeld is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl