EPA
NOS Nieuws

Orbán richt pijlen op Timmermans met campagneposter

De Nederlandse Eurocommissaris en lijsttrekker van de Europese sociaaldemocraten Frans Timmermans komt in de aanloop naar de Europese verkiezingen op campagneposters in Hongarije te staan, samen met de in Hongarije geboren Amerikaanse miljardair George Soros. De Hongaarse premier Orbán zegt dat in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Nu hangen er in Hongarije verkiezingsposters met de beeltenissen van Soros en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, met daarbij de tekst: "Iedereen heeft het recht te weten waar Brussel mee bezig is." Die campagne eindigt op 15 maart. "In de volgende fase van de campagne, die dan onze partijcampagne wordt, gaat u nog een speler op de posters zien: meneer Timmermans", zegt Orbán in het interview.

AFP
Campagneposters met de afbeeldingen van George Soros en Jean-Claude Juncker

Orbán is boos op de "bureaucraten" uit Brussel, omdat die volgens hem Hongarije de wet willen voorschrijven. Hij richt zijn pijlen nu op Timmermans, omdat de Nederlandse Eurocommissaris niet alleen de man is die Hongarije wijst op de regels van de rechtsstaat, maar ook een van de belangrijkste kandidaten is om Juncker op te volgen. Soros is al langer een doelwit van Orbán. Volgens hem gebruikt Soros zijn miljarden om de politieke besluitvorming te beïnvloeden en migratie te bevorderen.

In het interview met Welt am Sonntag zegt Orbán dat hij de vluchtelingencrisis van 2015 nog niet als beëindigd beschouwt. "Alles wat we sinds 2015 hebben meegemaakt, zal in grotere mate opnieuw gebeuren."

Twee weken geleden was Timmermans op campagne in Hongarije. Hij werd toen permanent gevolgd door twee mannen die hem filmden zonder dat ze iets zeiden. Of zij overheidsagenten waren, kon een woordvoerder van Timmermans na het bezoek niet zeggen. Ook kwam Timmermans terecht in een oploopje met journalisten, of mensen die zich daarvoor uitgaven, door wie hij op vijandige toon werd bevraagd.

EVP

Orbán reageert in het interview ook op oproepen van Europese christendemocraten om zijn partij uit de Europese christendemocratische fractie (EVP) te zetten. Hij noemt dat een initiatief van nützliche idioten, nuttige idioten, een term die wordt toegeschreven aan de Russische revolutieleider Lenin. "Terwijl ze geloven in de strijd, dienen ze de belangen van de tegenstanders", zo legt Orbán de uitdrukking uit.

De discussie ontstond deze week nadat Belgische christendemocraten een brief hadden geschreven met het verzoek om een discussie over Orbáns Fidesz-partij binnen de EVP te starten. Ook de christendemocratische lijsttrekker voor de verkiezingen, de Duitser Manfred Weber, noemde een vertrek van Fidesz uit de EVP deze week een optie. "Het is in werkelijkheid een aanval van links met de bedoeling de positie van de EVP te verzwakken. Als ze met ons klaar zijn, richten ze hun pijlen op de Oostenrijkers of de Italianen", aldus Orbán in de krant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl