In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Grafiet-alarm bij Tata Steel: kans op overlast voor Wijk aan Zee

Inwoners van Wijk aan Zee hebben vanochtend een grafiet-alarm gekregen van Tata Steel. Het is voor het eerst dat het staalbedrijf gebruikmaakt van de grafiet-alarmservice.

Het bericht werd om rond 08.30 uur verzonden, schrijft NH Nieuws. "Helaas is zojuist grafiet vrijgekomen. In Wijk aan Zee ondervindt u mogelijk hinder. Onze excuses hiervoor. We werken hard aan een blijvende oplossing", schrijft het bedrijf in het sms'je.

Tata Steel startte de alarmservice vanwege de wens van omwonenden om beter geïnformeerd te worden over de grafietoverlast. De dienst is sinds 15 februari in gebruik. Bij kans op grafietoverlast stuurt Tata Steel via sms of Whatsapp een bericht aan omwonenden.

Zorgen

De laatste maanden is er veel onrust onder inwoners van Wijk aan Zee. Ze treffen regelmatig zwarte aanslag aan in hun tuin, woningen en auto's en maken zich zorgen over hun gezondheid.

Begin dit jaar kondigde de provincie Noord-Holland aan onderzoek te doen naar de gezondheid van inwoners van Wijk aan Zee die wonen onder de rook van Tata Steel.

Overkapping

Na kritiek van omwonenden werd het productieproces aangepast. Inmiddels wordt er minder vaak grafiet uitgestoten, maar de overlast is nog niet weg. Het staalbedrijf wil een hal bouwen zodat het hele proces overdekt plaats kan vinden. Die overkapping is naar verwachting volgend jaar april klaar. Tot die tijd kunnen inwoners een waarschuwingsbericht verwachten als er sprake is van uitstoot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl