NOS Schaatsen

Wüst heeft liever wereldrecord dan wereldtitel: 'Uiteindelijk wel'

Wereldtitel of wereldrecord? Dan kiest Wüst voor dat laatste

Zes keer werd ze al wereldkampioen allround en dit weekend wil Ireen Wüst er dolgraag een zevende aan toevoegen. Vorig jaar werd ze verslagen door Miho Takagi, dit jaar is de meest succesvolle olympiër van Nederland uit op revanche. "Allrounden is zo ontzettend mooi, dus ik ga er alles aan doen om die titel te pakken", aldus Wüst.

Toch is de titel volgens haar ondergeschikt aan het verlangen van een wereldrecord. Wüst reed in haar rijke carrière namelijk nog nooit een wereldrecord.

Op de Olympic Oval in Calgary wil ze zondag het wereldrecord op de 1.500 meter aanvallen. Als ze moet kiezen - wereldtitel of wereldrecord - dan kiest ze voor een wereldrecord. "Uiteindelijk wel, ja. Want een wereldtitel heb ik al en een wereldrecord nog niet. Het is niet ideaal als je een dag ervoor een 500 meter en 3 kilometer hebt gereden, maar we gaan gewoon hard rijden en dan zien we het wel."

Slecht ijs

Maar is Calgary wel de beste ijsbaan voor een snelste tijd? De hoogte waarop de baan ligt zorgt voor de perfecte omstandigheden, maar het ijs laat te wensen over. Wie naar de lijst met wereldrecords kijkt ziet dat Calgary nog maar één wereldrecord op de traditionele afstanden heeft: de 3.53,34 op de 3 kilometer voor vrouwen. Dat record staat op naam van Cindy Klassen, die in maart 2006 de snelste 3 kilometer reed.

"Zeg nooit nooit", vertelt Wüst. "Maar de omstandigheden zijn beter geweest." Toch kunnen de schaatsers dit weekend meer hoop krijgen met de nieuwe ijsmachine. De directeur van de ijsbaan, Yves Hamelin, is ervan overtuigd dat de nieuwe ijsmachine ervoor zorgt dat er weer heel snelle tijden worden gereden.

Mocht het niet lukken dan heeft Wüst altijd nog de wereldbekerfinale in Salt Lake City in het vooruitzicht. De Utah Olympic Oval heeft de meeste wereldrecords en mag met recht de snelste ijsbaan ter wereld worden genoemd. De wereldbekerfinale wordt volgende week verreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl