AFP
NOS Nieuws

CDA stelt positie Orbán binnen Europese christen-democraten ter discussie

Het CDA stelt de positie van de partij van de Hongaarse premier Orbán in de Europese Volkspartij (EVP) ter discussie. Ook bij andere partijen die samen de EVP vormen is er onvrede over het optreden van Orbáns partij Fidesz.

De Belgische en Luxemburgse christen-democraten stuurden eerder vandaag een brief aan EVP-voorzitter Joseph Daul, waarin ze vragen om Orbán en Fidesz uit de EVP te zetten. Volgens Wouter Beke, voorzitter van de Vlaamse CD&V, "gaat Orbán continu in tegen de christen-democratische ideologie en waarden".

Het CDA heeft het in een verklaring op de website niet over het uit de partij zetten van Fidesz, maar hoopt wel dat met de discussie wordt bereikt dat "de waarden die aan de EVP ten grondslag liggen" door alle partijen worden gehonoreerd.

"Door de recente ontwikkelingen moeten we vaststellen dat informele gesprekken met Fidesz niet meer het gewenste effect hebben", zegt CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum in de verklaring.

Irritatie

Er is al lang irritatie binnen de EVP over premier Orbán, met name over de rechtsstaat en de persvrijheid in Hongarije. De laatste weken komt dat tot een kookpunt. Vorige week stelde Europese Commissie-voorzitter Juncker, ook van de EVP, opnieuw dat Orbán niet bij de christen-democraten thuishoort.

Om een procedure tegen Orbán ook echt te starten, moeten meer partijen zich bij het verzoek aansluiten. Uiteindelijk wordt er dan binnen de EVP besloten of Orbáns partij Fidesz mag blijven, wordt geschorst of wordt geroyeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl