NOS

Niet in paniek raken en in stapjes leren de piep in je oor te accepteren. Dat is kort door de bocht de behandeling voor mensen met tinnitus, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat deze effectief is. "Ik moet het monster toelaten en er geen vervelend gevoel bij krijgen. Dat is de uitdaging", zegt Ludo Brosems, die de behandeling ondergaat.

Naar schatting twee miljoen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van oorsuizen (tinnitus). Het kan variëren van af en toe een piep op de achtergrond, tot in extreme gevallen een constant aanwezig kabaal. De aandoening is niet te genezen. Enkele tienduizenden patiënten krijgen daardoor mentale problemen.

Ook Brosems heeft het er zwaar mee. "Ik zat, en zit, voorlopig nog in de vluchtmodus." Hij probeert de aanhoudende piep zoveel mogelijk te maskeren. Bijvoorbeeld door de radio 24 uur per dag aan te houden. Alles om maar niet dat ene geluid te horen. "Het is gekmakend. Nooit wordt het meer stil in je hoofd."

Dit verhaal liever luisteren?

De behandeling, ontwikkeld aan de Universiteit Maastricht (UM), is een zogeheten cognitieve gedragstherapie. Het is gericht op de angst en wanhoop die sommige patiënten voelen. Gefaseerde blootstelling aan het geluid moet de angstreactie wegnemen. Want het is een haast onmogelijk opgave om de piep weg te denken of te blijven maskeren, zegt UM-onderzoeker Rilana Cima, die al jaren onderzoek doet naar deze behandeling.

"Als je ergens niet aan wil denken, ga je er juist heel erg aan denken." Daarom leert de patiënt langzaam te wennen aan het geluid in allerlei verschillende omstandigheden. Van een combinatie aan geluiden tot aan stilte. Met als doel beter te kunnen leven met de aandoening.

Volgens Cima heeft 80 procent van de onderzochte mensen verbetering gemerkt. "In hoeverre je dat kan generaliseren, is maar de vraag. Daar doen we meer onderzoek naar."

De methode is zo succesvol, dat het een standaardbehandeling wordt in Europa. Zorgverzekeraars in Nederland hebben de tinnitusbehandeling dit jaar in het basispakket opgenomen.

Ludo Brosems heeft tinnitus en Saskia Ranson is psycholoog NOS / Jeroen de Jager

Saskia Ranson is een van de psychologen bij het zorgcentrum in Hoensbroek, waar de behandeling wordt aangeboden. Ze noemt het verrassend hoe sommige patiënten leren omgaan met hun aandoening. "Op het einde van de behandeling kunnen sommigen zich zo goed richten op het geluid, dat ze zelfs in slaap vallen terwijl ze ernaar luisteren."

Brosems put hoop uit de nieuwe gedragstherapie. "Maar of ik tinnitus ooit zal verslaan, dat is nog maar de vraag."

STER reclame