Aangepast

Lees jij dit artikel uit met tinnitus in je oor?

Voordat je begint te lezen: zet onderstaand geluid aan.

Nee, nu nog geconcentreerd dit artikel lezen, dat is bijna niet te doen. Toch is dit hoe mensen met tinnitus, oftewel oorsuizen, door het leven gaan.

Ongeveer 1 op de 10 jongeren onder de 25 in Nederland heeft altijd een piep of suis in z'n oren. En het worden er steeds meer, zegt audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Vijf jaar geleden had nog maar 5 procent last van oorsuizen. Als we niets doen, verwacht De Laat dat over nog vijf jaar zo'n 20 procent tinnitus heeft.

De belangrijkste oorzaak van oorsuizen is te lang in een te luide omgeving zijn. Vandaag start de Week van het Oorsuizen, om iedereen (nog maar eens) te wijzen op de gevaren daarvan.

Volgens audioloog De Laat weten veel jongeren inmiddels wel dat blootstelling aan harde muziek voor gehoorschade kan veroorzaken, maar doen ze er maar weinig mee. "Mensen denken: het valt wel mee. Totdat het op een gegeven moment te erg is", zegt de audioloog.

Dat blijkt ook uit een enquête van het Stichting Gaby Olthuis fonds, vernoemd naar de Gaby Olthuis die euthanasie pleegde vanwege een ondraaglijke vorm van oorsuizen. Over haar lijden en zoektocht naar een waardige dood werd deze reportage gemaakt.

Gewoon doorluisteren

Van de ruim 4000, vooral jonge, ondervraagden zegt bijna 70 procent soms last te hebben van een piep, fluit, brom of ruis in hun oren. "Die ene keer een piep in je oren, kan al betekenen dat je blijvende schade hebt. Het is een teken dat je te ver bent gegaan", legt De Laat uit.

Toch zegt bijna 70 procent van de jongeren nooit oorbeschemers te dragen bij een concert. Ook gaat meer dan 60 procent gewoon door met muziek luisteren terwijl zijn of haar telefoon aangeeft dat het geluid te hard staat.

Bij een kwart van de ondervraagden staat de muziek altijd hard of erg hard. Alleen als mensen er doorheen schreeuwen, kunnen zij hen nog verstaan.

Ik wilde altijd vooraan staan, en dan sta je ook bij de boxen

Carleen de Jong

"Het is niet alsof ik dat zelf nooit deed, maar ik vind die nonchalante houding wel stom", zegt Carleen de Jong (24). Zij kreeg zo'n zes jaar geleden te horen kreeg dat die piep in haar oren nooit meer weg zou gaan. Tinnitus dus.

"Maar zelfs terwijl vrienden weten hoe vervelend het is om constant een piep in je oren te hebben, staan ze nog zonder oordopjes bij een concert."

De oorzaak van Carleens oorsuizen is waarschijnlijk een combinatie van ontstoken oren en harde muziek bij feestjes en concerten. "Ik wilde altijd vooraan staan, omdat ik niet zo lang ben. En dan sta je ook bij de boxen."

Carleen de Jong.

Maar die piep die Carleen na het uitgaan weleens had, is er nu altijd. "Ik kan er nu nog wel mee leven, maar het is lastig voor te stellen hoe het zal zijn als ik 40 of 50 jaar ben. Het kan namelijk ook erger worden."

Piepende remmen

Carleen hoort 'm vooral als het stil is om haar heen. Met geluiden om haar heen of muziek op kan ze de piep wel wegdenken, al is-ie er natuurlijk alsnog. "Je focust je dan gewoon op andere geluiden. Al is dat als ik moe of gestrest ben wel lastiger."

Bovendien is ze gevoeliger voor geluiden geworden. "Een trein die met piepende remmen tot stilstand komt op een station zorgt bijvoorbeeld voor een heel vervelend gevoel." Ook oordopjes met muziek in, doet Carleen om die reden eigenlijk nooit meer.

Nick Strijbos herkent de problemen van Carleen. Hij heeft zo veel last van oorsuizen dat hij zelfmoordneigingen had. Vorig jaar spraken we hem erover. "Op een gegeven moment zat ik ineengedoken in de keuken, omdat ik het allemaal niet meer wist."

Nick heeft last van oorsuizen

Deel artikel: