NOS NieuwsAangepast

Frankrijk gepikeerd over Nederlands besluit Air France-KLM

De Franse regering heeft met verontwaardiging gereageerd op het besluit van Nederland om een aandeel te nemen in Air France-KLM. President Macron wil opheldering van de Nederlandse staat.

De staat kocht de afgelopen weken voor 680 miljoen euro aandelen in de holding en heeft nu ruim 12 procent van het bedrijf in handen. Een beslissing die volgens correspondent Frank Renout "heel erg verkeerd" valt in Frankrijk. "Het is nu aan de Nederlandse regering om duidelijkheid te scheppen", zegt Macron, die benadrukt dat het belang van Air France-KLM voorop moet staan.

Kijk hier naar Macron en naar het standpunt van de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra:

Macron eist uitleg, Hoekstra benadrukt 'commitment' Nederland

Via de telefoon hebben premier Rutte en minister Hoekstra van Financiën de Fransen ingelicht, kort voordat Hoekstra het nieuws naar buiten bracht. De Franse minister van Financiën en Economische Zaken Le Maire noemt het een onbegrijpelijk en onverwacht besluit. Hij vindt het onfatsoenlijk dat er geen overleg is gevoerd met de Franse regering. Le Maire gaat op korte termijn met Hoekstra om de tafel.

Koersgevoeligheid

De reden voor het niet eerder inlichten van de Fransen heeft volgens Hoekstra te maken met de koersgevoeligheid van de informatie. "Ter illustratie: van elke partij in de Tweede Kamer hebben we één woordvoerder hierover geïnformeerd. Die hebben allemaal een verklaring moeten ondertekenen. Ook de fractievoorzitters hebben we niet in dit proces kunnen betrekken. Dat laat zien hoe gevoelig het is, maar dat voelt natuurlijk ongemakkelijk."

Hoekstra zegt het belangrijk te vinden om vrijdag bij de gesprekken in Parijs opnieuw te benadrukken dat de aankoop van de aandelen juist "onze grote betrokkenheid laat zien bij de onderneming".

Vanochtend kelderde het aandeel Air France-KLM flink op de beurs, met meer dan 10 procent. De Fransen vinden dat Nederland met zijn belang de waarde van het aandeel heeft aangetast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl