NOS NieuwsAangepast

Warmste 27 februari ooit, vierde warmterecord van dit jaar

De afgelopen dagen werden er al meerdere warmterecords aaneengeregen en ook vandaag is het raak. Om 13.00 uur werd in De Bilt een temperatuur van 16,8 graden gemeten. Daarmee is het officieel de warmste 27 februari sinds het begin van de meting in 1901. Het vorige record dateert uit 2003, toen er 16,3 graden werd gemeten.

Vandaag is alweer het vierde datumrecord van dit jaar gevestigd. Ook 16, 25 en 26 februari zijn de boeken ingegaan als recordhouder op die datum. Vorig jaar werden er in De Bilt veertien datumrecords gebroken.

Op veel plekken in het land wordt volop genoten van de zon, blijkt ook uit de foto's die we kregen opgestuurd:

 • NOS Ooggetuige / Theo Westra
  Genieten langs de kust van Noordwijk
 • NOS Ooggetuige / Erica van Leeuwen-de Bruijn
 • NOS Ooggetuige / Thijmen van der Voorden
  Wilgen knotten in Wadenoijen
 • NOS Ooggetuige / Jantien Boomgaard
  Zon in de haven van Hoorn
 • NOS Ooggetuige / Lianne Huijsmans
 • NOS Ooggetuige / Erica van Leeuwen-de Bruijn

In het Limburgse Arcen werd het 20,5 graden, een record. Nog nooit was het in de meteorologische winter zo warm, meldt Weeronline.

Met het bereiken van een temperatuur van 20 graden is het ook de eerste officiële regionale warme dag van dit jaar. Dat is vroeg, want normaal gesproken wordt de 20 graden pas ergens in de tweede helft van maart of in begin april gehaald. Vorig jaar was dit op 7 april het geval.

Alleen in 1990 werd de eerste warme dag eerder genoteerd. Op 24 februari van dat jaar werd het in Oost-Maarland 20,4 graden. De laatste warme dag was 6 november vorig jaar, dat is 113 dagen geleden. Dat is tevens het nieuwe record voor het kleinste aantal dagen tussen de laatste en eerste warme dag van het jaar erop. Het oude record stond op 134 dagen, tussen 26 oktober 2013 en 9 maart 2014.

Het is voorlopig de laatste lenteachtige dag. Morgen neemt de bewolking toe en wordt het met 9 tot 13 graden een stuk minder warm dan de afgelopen dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl