Arnold van Vliet

Het is abnormaal warm en dat zijn gouden tijden voor Arnold (en anderen)

Kijk om je heen en je ziet: het lijkt wel lente. Warmterecord na warmterecord sneuvelt en terrassen zitten overvol. Wat betekenen deze temperaturen voor de natuur?

Het zijn drukke dagen voor Arnold van Vliet. De bioloog van Wageningen University doet op de website Nature Today verslag van de ontwikkelingen in de natuur. En met deze abnormaal hoge temperaturen, valt er nogal wat te melden.

Dieren en planten komen nu "volop in actie", weet Van Vliet. Om dat te zien, hoef je geen gediplomeerd bioloog te zijn. Kijk naar buiten: narcissen en krokussen kunnen al tot bloei zijn gekomen, hortensia's komen in blad en misschien heb je ook al wel een lieveheersbeestje gezien.

  • RTV Utrecht
    Het Utrechtse Griftpark februari 2019
  • RTV Utrecht
    Het Utrechtse Griftpark februari 2018

En ja, dat is vroeg voor de tijd van het jaar. "Dit is echt wel een bijzondere situatie te noemen. De natuur loopt nu ongeveer een maand voor op schema."

Dat zie je bijvoorbeeld aan hoe actief teken zijn. Normaal gesproken is de tekenlarf in februari nog nauwelijks waar te nemen. Nu moet je na een stevige boswandeling niet vergeten om een tekencheck te doen.

Wie hooikoorts heeft en gevoelig is voor boompollen weet ook dat er wat aan de hand is. Het uitzonderlijk zachte weer zorgt namelijk voor "bijzonder hoge concentraties elzenpollen vroeg in het jaar".

Ook in het bos zijn de gevolgen van de warme temperaturen te merken, weet Ine Nijveld van Staatsbosbeheer. Door het warme weer ontwaken dieren eerder uit hun winterslaap, vertelt ze aan de NOS. "De egels bijvoorbeeld. Na hun winterslaap moeten ze weer aansterken, maar de insecten die ze eten, die zijn er nog niet zo veel."

Ook lieveheersbeestjes hebben meer moeite dan normaal met het vinden van voedsel: "Die eten met name bladluizen, en er zijn wel wat bladluizen, maar die vermeerderen zich pas op jong groen. En de bomen zijn nog niet zover, ze zijn nog niet in blad."

Laat de dieren met rust

Dat betekent niet dat we de dieren moeten gaan bijvoeren, benadrukt ze. "Laat de dieren in de natuur met rust. Ze redden zichzelf over het algemeen wel."

Boswachter Twan Teunissen vertelt wat de gevolgen zijn van het warme weer:

'Het grootste gevolg van de warmte is dat je nu al kan genieten van vlinders'

De gevolgen voor de lange termijn zijn wel degelijk zorgelijk, benadrukt Van Vliet, die als bioloog onderzoek doet naar klimaatverandering: "Je moet dit zien als een indicator. Deze hoge temperaturen staan ergens voor: we gaan in een heel korte tijd naar een andere temperatuurzone."

Denk na over de gevolgen daarvan, is de boodschap van Van Vliet: "Stel je bent een schooldirecteur: is mijn school klaar voor warmer weer? Of je bent een huiseigenaar: gaat je huis verzakken door droogte? Of je hebt een restaurant: kun je je terras uitbreiden? Voor al dit soort vragen is het alle hens aan dek. We moeten onze kop niet in het zand steken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl