NOS NieuwsAangepast

Conflict Kashmir escaleert: Pakistan claimt neerhalen Indiase jets

Het Pakistaanse leger zegt dat het twee Indiase gevechtsvliegtuigen uit de lucht heeft geschoten boven het door Pakistan bestuurde deel van Kashmir. Een van de toestellen kwam in het Pakistaanse deel neer, het andere in het Indiase deel.

Pakistan heeft één piloot in handen. De Indiërs bevestigen dat een vliegtuig is neergestort in hun deel van Kashmir. Daarbij zou zeker een dode zijn gevallen. India zegt dat een piloot wordt vermist.

India zegt op zijn beurt dat het een vliegtuig van de Pakistanen uit de lucht heeft geschoten. Dat is niet bevestigd door Pakistan.

De Pakistaanse politie zegt verder dat Indiase troepen in Kashmir zes burgers hebben gedood, onder wie kinderen. Er zouden mortiergranaten zijn afgeschoten, die woningen in het door Pakistan bestuurde deel van Kashmir troffen. Een onbekend aantal mensen zou gewond zijn geraakt.

Ook claimt India dat een aantal Pakistaanse gevechtsvliegtuigen het Indiase luchtruim boven Kashmir zijn binnengedrongen. Indiase straaljagers zouden ze hebben onderschept, waarna de Pakistanen rechtsomkeert maakten.

Volgens de Pakistanen hadden ze zes doelen in het vizier, maar er is er expres niet geschoten om geen schade aan te richten. "We hebben het vuur geopend op een open veld waar geen mensen waren en zonder militaire installaties", zei een legerwoordvoerder.

De geschiedenis heeft ons geleerd dat oorlogen gepaard gaan met verkeerde inschattingen.

Imran Kahn, premier Pakistan

In een verklaring laat het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat het land van zijn recht heeft gebruikgemaakt om zichzelf te verdedigen. "Wij willen geen escalatie, maar we zijn volledig voorbereid mocht dat nodig zijn."

Het land benadrukt dat het geen wraakactie is voor de Indiase luchtaanvallen van gisteren. Ook vraagt het India om zich in te houden en dit conflict op diplomatieke wijze op te lossen. Ook de Indiërs zeggen geen escalatie van het conflict te willen.

De Pakistaanse premier Imran Khan heeft opgeroepen tot gesprekken met India. Hij hoopt dat "gezonder verstand" de overhand krijgt om het geschil met het buurland te deëscaleren. "De geschiedenis heeft ons geleerd dat oorlogen gepaard gaan met verkeerde inschattingen", zei Khan. "Mijn vraag is of, gezien de wapens die we hebben, we ons dat kunnen veroorloven." Beide landen beschikken over kernwapens.

Luchtruimen gesloten

Pakistan heeft vanwege de beschietingen zijn volledige luchtruim afgesloten; zowel voor alle commerciële vluchten als voor transportvluchten. Daardoor zijn alle luchthavens dicht.

De afsluiting heeft gevolgen voor internationale vluchten. Zo moeten vluchten van KLM voorlopig om Pakistan heen vliegen, zegt een woordvoerder.

India heeft een deel van het luchtruim afgesloten. Volgens landelijke media daar vliegt 's lands grootste vliegmaatschappij Air India voorlopig niet boven Pakistan.

Indiase helikopter gecrasht

Bij een ander incident in het door India bestuurde deel van Kashmir, is volgens de politie een helikopter gecrasht. Aan het staartnummer is volgens persbureau Reuters te zien dat het gaat om een militaire helikopter van het Indiase leger van het type Mi-17. Het is een toestel van Russische makelij.

Daarbij zouden zeker vier leden van de Indiase luchtmacht om het leven zijn gekomen en een burger op de grond. De oorzaak van de crash is nog niet duidelijk.

Beelden van een neergestorte helikopter

De berichten komen een dag nadat India een luchtaanval had uitgevoerd op doelen in Pakistan. Gevechtsvliegtuigen bombardeerden een plek waar volgens India terroristen werden getraind. Het land zegt dat er een groot aantal doden is gevallen, maar volgens Pakistan is er niemand gedood. Ook ontkennen de Pakistanen dat er een terroristenkamp zat.

De aanval was een vergelding voor de zelfmoordaanslag waarbij eerder deze maand in Kashmir veertig Indiase militairen om het leven kwamen. De vanuit Pakistan opererende terreurgroep JeM eiste de verantwoordelijkheid op. India zegt dat de groep steun krijgt van Pakistan.

De spanningen tussen de landen zijn door de ontwikkelingen van de afgelopen tijd flink opgelopen. Inzet is de betwiste grensregio Kashmir. Beide landen claimen het hele gebied, waar voornamelijk moslims wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl