VN-secretaris-generaal António Guterres in Genève
NOS Nieuws

VN haalt 2,3 miljard euro op voor Jemen, maar vredesakkoord verder uit zicht

Bij een VN-donorconferentie in Genève is zo'n 2,3 miljard euro opgehaald voor humanitaire hulp in Jemen. Tegelijkertijd is een vredesakkoord in het land verder uit zicht geraakt, nu de strijdende partijen zich nog altijd niet hebben teruggetrokken uit de belangrijke havenstad Hodeida.

De Jemenitische regering en de Houthi-rebellen kwamen in december een wapenstilstand overeen over die havenstad en de gelijknamige provincie. Vorige week werd tevens een akkoord bereikt over de eerste fase van terugtrekking. Hierdoor leek de weg vrij voor noodhulp voor de bevolking. Ook werden afspraken gemaakt over terugtrekking van rebellen uit twee kleinere havensteden, in ruil voor de aftocht van het regeringsleger uit de buitenwijken van Hodeida.

Hodeida is een cruciale stad voor de Jemenitische bevolking. Miljoenen mensen die dreigen om te komen door uithongering, zijn afhankelijk van voedsel dat via de havenstad het land binnenkomt.

Hoewel de wapenstilstand van 18 december tot nu toe grotendeels wordt gerespecteerd, blijken de partijen zich niet te houden aan de afspraken over terugtrekking. De rebellen hebben de haven van Hodeida nog altijd in handen, terwijl het regeringsleger de randen van de stad controleert. Van een gefaseerde terugtrekking, zoals werd afgesproken, is het niet gekomen.

De speciaal gezant voor de VN in Jemen, Martin Griffiths, is naar de hoofdstad Sanaa gereisd om de Hodeida-deal te redden.

Positieve boodschap

De Verenigde Naties proberen intussen de weg vrij te maken voor nieuwe vredesonderhandelingen die moeten leiden tot de beëindiging van de vier jaar durende burgeroorlog. Vandaag werd dus 2,3 miljard euro opgehaald maar volgens de VN is er dit jaar 3,5 miljard euro nodig.

Toch is dat bedrag nog 30 procent hoger dan de som die vorig jaar werd ingezameld bij een soortgelijke conferentie. Speler in het conflict Saudi-Arabië beloofde dit jaar 500 miljoen dollar extra bij te dragen.

Minister Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking zegde namens Nederland 2 miljoen euro extra toe. Dit jaar geeft Nederland 13 miljoen euro uit aan humanitaire hulp in Jemen.

VN- secretaris-generaal António Guterres zei dat er te weinig progressie wordt geboekt, maar had ook een positieve boodschap. "Voor het eerst in zes maanden hebben we graanmolens in Hodeida weten te krijgen, die belangrijk zijn voor voedseldistributie."

In de graanschuren van het VN-voedselprogramma in Jemen ligt meer dan 51.000 ton graan opgeslagen, genoeg om 3,7 miljoen mensen een maand te eten te geven. Door de maandenlange blokkade bestond het gevaar van verrotting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl