Een doos wodka die in beslag is genomen
NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden flessen wodka onderschept in Rotterdam, mogelijk van Kim Jong-un

In de haven van Rotterdam zijn minimaal 90.000 flessen wodka onderschept die mogelijk bestemd waren voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en zijn legerleiding. Dat bevestigt de douane naar aanleiding van een artikel in het AD.

Vorige week sloeg de douane alarm over een container uit Hamburg die in een schip van de Chinese rederij Cosco Shipping was opgeslagen, onder de romp van een vliegtuig. In de papieren stond dat China de bestemming was.

"Maar op basis van informatie die wij hadden en de analyse ervan kregen wij het vermoeden dat de container onderweg was naar Noord-Korea en bestemd was voor instanties die vallen onder het sanctieregime", zegt Arno Kooij, directeur risicomanagement bij de douane. "Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf daarom de opdracht de container in beslag te nemen."

Bekijk hieronder beelden van de onderschepte flessen:

  • Douane
    Dozen met wodka in een container
  • Douane
    Het gaat om deze wodka
  • Douane
    De vliegtuigromp
  • Douane

Minister Kaag van Buitenlandse Handel wijst erop dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sancties aan Noord-Korea heeft opgelegd en dat zij het belangrijk vindt om zich daaraan te houden. Daarom heeft zij persoonlijk beslist dat de lading niet door mocht. Ze is blij met de actie en vindt dat er goed is samengewerkt om de container van het schip te krijgen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

De operatie van de Rotterdamse douane werd bemoeilijkt door de vliegtuigromp die op de container met drank lag. Om die te verplaatsen was apparatuur nodig die in Rotterdam niet voorhanden is.

De douane zou nog hebben overwogen het schip door te laten varen naar China om het na de lossing van de romp te laten terugkeren, maar dat bleek niet nodig. Vrijdag hebben specialisten van de rederij een manier gevonden om de container op de kade te krijgen zonder de romp van het vliegtuig te beschadigen.

Veilen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt nu of de wodka inderdaad bestemd was voor Noord-Korea en Kim Jong-un. Daarna wordt besloten wat er met de in beslag genomen drank gebeurt. Vernietigen is daarbij een optie, maar het is ook mogelijk dat de wodka wordt geveild.

Het is niet de eerste keer dat de douane wodka in beslag neemt die mogelijk Noord-Korea als bestemming had. Vorig jaar zijn ook twee partijen onderschept. Het onderzoek daarnaar loopt nog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl