NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea halveert voedselrantsoenen

Noord-Korea heeft de voedselrantsoenen bijna gehalveerd. Noord-Koreanen krijgen nu geen 550 gram per dag per persoon meer, maar nog maar 300 gram. Dat schrijft Noord-Korea in een memo aan de Verenigde Naties.

In de brief staat dat het voedseltekort een gevolg is van droogte, hitte en overstromingen, maar ook van de internationale sancties die bedoeld zijn om Noord-Korea te straffen voor zijn atoomprogramma. Door die sancties komt er ook minder brandstof binnen, waardoor landbouwwerktuigen niet gebruikt kunnen worden, zegt het land.

De Noord-Koreanen doen in de memo een dringend beroep op internationale organisaties om bij te springen. Het land verwacht dit jaar een tekort van 1,4 miljoen ton aan onder meer rijst, tarwe en aardappelen.

Heel weinig

Een rantsoen van 300 gram voedsel is heel erg weinig, zegt Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. "Bedenk dat een gezond voedingspatroon met genoeg groente en fruit, wat zuivel, aardappelen en brood, 2 kilo weegt."

Op de lange termijn heeft een rantsoen van 300 gram gevolgen voor de gezondheid, aldus Postma-Smeets. "De eerste klachten zijn vermoeidheidsklachten, spierzwakte. Daarna zal ook het afweersysteem zwakker worden. Dat is met name gevaarlijk voor jonge kinderen, zwangeren en ouderen. Die zullen eerder ziek worden en langer ziek zijn."

Op de lange termijn zullen tekorten aan vitamines en mineralen (zoals jodium, ijzer en vitamine B12) met name gevolgen hebben voor kinderen. "Die zullen door bloedarmoede niet goed groeien, zich niet goed cognitief kunnen ontwikkelen, dus dat is wel echt een probleem", zegt Postma-Smeets.

40 procent ondervoed

Dat de voedselsituatie de laatste jaren achteruit is gegaan, was bekend, zegt correspondent Garrie van Pinxteren. Maar er was ook het idee dat het met de economie iets beter ging, omdat er voor particulieren iets meer ruimte was om zelf goederen te verkopen.

Dat de rantsoenen nu bijna gehalveerd moeten worden, is dan ook een verrassing, zegt Van Pinxteren. "De schatting is nu dat 40 procent van de bevolking ondervoed is."

Top in Hanoi

Van Pinxteren vermoedt dat het geen toeval is dat het nieuws over de krappere rantsoenen juist nu naar buiten komt, kort voor de ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en president Trump, volgende week in Hanoi.

"Kim zegt: jullie moeten die sancties nu echt gaan opheffen. Als je dat niet doet, heb je eigenlijk op je geweten dat mijn bevolking verhongert", zegt Van Pinxteren. "Aan de andere kant, als de situatie inderdaad zo ernstig is, en daar lijkt het zeer zeker op, zal Noord-Korea dit soort sancties niet veel langer kunnen dragen, omdat de hongersnood die er toch al is nog verder toeneemt."

Weinig donaties

De VN zegt dat door geldgebrek vorig jaar slechts twee miljoen mensen geholpen konden worden in Noord-Korea, terwijl zes miljoen inwoners hulp nodig hadden. De VN had de internationale gemeenschap om 111 miljoen dollar gevraagd voor noodhulp, maar slechts een kwart van het gevraagde geld werd gedoneerd.

Volgens een schatting van de VN hebben nu zo'n 10,3 miljoen mensen hulp nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl