Tesla-baas Elon Musk
NOS NieuwsAangepast

Elon Musk opnieuw in de problemen vanwege een tweet

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een rechter in New York erop gewezen dat Tesla-baas Elon Musk zich niet houdt aan de schikking die hij vorig jaar trof met de toezichthouder. De SEC wil dat Musk daarom door de rechtbank in gebreke wordt gesteld.

Aanleiding is een tweet die Musk vorige week plaatste, tegen de afspraken van de schikking in. In het Twitter-bericht scheef Musk: "Tesla heeft in 2011 0 auto's gemaakt, maar zal er in 2019 rond de 500.000 maken." Tesla noemde zelf eerder een lager getal.

Het bericht van Musk was niet vooraf gecontroleerd door Tesla, zegt de toezichthouder. Musk had eerder beloofd dat voortaan te doen bij beursgevoelige informatie. Vier uur later kwam Musk met een correctie op het bericht en zei hij op Twitter dat er 400.000 auto's zouden worden geleverd dit jaar.

De aandelen van Tesla daalden nabeurs met 4 procent na de verklaring van de SEC.

Aanklacht

Eind september klaagde de beurswaakhond de Tesla-topman aan vanwege een Twitter-bericht waarin hij aankondigde zijn bedrijf van de beurs te halen. Volgens de SEC was de tweet "onjuist en misleidend".

De zaak leidde tot een schikking. Onderdeel daarvan was het terugtreden van Musk als voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf en de betaling van in totaal 40 miljoen dollar. In november werd Musk opgevolgd door Robyn Denholm. Hij bleef wel aan als ceo.

De advocaat die was aangesteld om toe te zien op de tweets van Musk, Dane Butswinkas, stapte vorige week op nadat Musk het bericht over de productie van 2019 had geplaatst. Hij was twee maanden aan het werk voor Tesla.

Geen respect

Musk heeft in de media gezegd dat hij de SEC niet respecteert en dat hij zijn tweets lang niet allemaal vooraf laat controleren. "Misschien gaan we wel een keer in de fout, wie weet", zei hij in een interview in december. "Vrijheid van meningsuiting is fundamenteel."

Als de rechter erin meegaat dat de schikking van tafel moet, dan kan Musk opnieuw gestraft worden voor zijn tweets. Hij kan uit zijn functie worden gezet, een geldboete krijgen of gevangenisstraf krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl