NOS NieuwsAangepast

Mensenhandel opgespoord via bankgegevens

ABN Amro, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben een nieuwe methode ontwikkeld om mensenhandel op te sporen. Via financiële gegevens waarover een bank beschikt, zoals overboekingen, konden ze arbeidsuitbuiting herkennen, bevestigt ABN Amro na een bericht van Trouw.

"We hebben ruim twee jaar gekeken naar de omstandigheden van slachtoffers op basis van oude gevallen. En of we zulke omstandigheden in onze systemen kunnen herkennen", zei Maria Anne van Dijk in het NOS Radio 1 Journaal.

Alles pinnen

Verdachte patronen worden op deze manier achterhaald. Hierbij wordt bijvoorbeeld gezocht naar bankrekeningen waarop het gestorte salaris meteen volledig gepind wordt. Dit kan erop duiden dat de eigenaar van de rekening het geld moet afstaan. Ook hebben ze gekeken of er meerdere mensen van een bepaalde leeftijd op één adres wonen.

Van Dijk: "Wij combineren dat soort gegevens en krijgen dan een lijst met gevallen waarvan we denken: die voldoen aan de criteria. Daar zou wat aan de hand kunnen zijn." Die lijst wordt doorgespeeld naar de Financial Intelligence Unit (FIU), een zelfstandige organisatie binnen de politie die ongebruikelijke financiële transacties opspoort.

"Tot voor kort waren we afhankelijk van fysieke meldingen of inspecties", zegt Steef de Vries van de Inspectie SZW tegen Trouw. "Maar omdat het bij mensenhandel en uitbuiting om geld gaat, kun je misstanden ontdekken door goed naar transacties te kijken. Dit heeft een enorme potentie."

Omgekeerd werken

Het is normaal dat banken informatie afstaan als er onderzoek gedaan wordt naar mensenhandel. Wat dit onderzoek anders maakt, is dat banken nu omgekeerd werken. Zonder directe aanwijzing zoekt de bank met een algoritme overboekingen in het computersysteem.

Mensenhandel is volgens schattingen na drugshandel de grootste criminele industrie. Slachtoffers zijn vaak afkomstig uit kwetsbare groepen.

In de NOS op 3 Tech Podcast ging het (vanaf 12.40 minuten) ook over de techniek om via een pinpas mensenhandel op te sporen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl