Trump en Xi tijdens een eerdere ontmoeting in het resort Mar-a-Lago in 2017
NOS Nieuws

Trump stelt deadline aan China in handelsconflict uit

De Amerikaanse president Trump stelt de deadline aan China om het handelsconflict op te lossen uit. Volgens hem is er zoveel vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord dat hij de deadline van 1 maart loslaat. Eerder dreigde hij na die datum de importheffingen op veel Chinese producten te verhogen van 10 naar 25 procent.

Op Twitter schrijft Trump dat er vooruitgang is geboekt bij de besprekingen over belangrijke onderwerpen als de bescherming van intellectueel eigendom, de overdracht van technologie en wisselkoersen. De Amerikaanse president zegt in te zetten op een akkoord dat goed is voor beide landen. Ook zegt Trump dat er "heel groot nieuws" aan zit te komen als de onderhandelingen goed blijven gaan.

Hij hoopt een definitief akkoord te sluiten op een top met de Chinese president Xi. "Ervan uitgaande dat beide partijen vooruitgang blijven boeken", schrijft Trump. De ontmoeting met Xi zou plaatsvinden in Mar-a-Lago, een luxe resort van Trump in Florida. De presidenten ontmoetten elkaar daar al eerder.

Het uitstel van de deadline door Trump is de duidelijkste stap richting verzoening sinds de start van het handelsconflict begin vorig jaar. Trump begon toen met het instellen van importheffingen op Chinese producten. Hij noemde het onacceptabel dat China veel meer exporteert naar de VS dan andersom, omdat dat slecht is voor de Amerikaanse maakindustrie.

China reageerde daarop met heffingen op Amerikaanse producten, waarna beide landen elkaar bleven bestoken met een reeks strafheffingen op producten als staal, aluminium, sojabonen, plastic en auto's.

De afgelopen maanden onderhandelden beide landen over een oplossing voor het handelsconflict. Een maand geleden werd al vooruitgang geboekt tijdens een bezoek van de Chinese vice-premier Liu He aan Washington.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl