NOS Nieuws

Verenigde Staten en China positief na overleg over handelsconflict

China en de Verenigde Staten hebben gesprekken over het einde van het handelsconflict optimistisch afgesloten. Een Chinese handelsdelegatie bracht onder leiding van vice-premier Liu He een tweedaags bezoek aan Washington.

De Amerikaanse president Trump zei vrijdag tijdens een bijeenkomst met Liu in het Witte Huis dat het bereiken van de "grootste handelsovereenkomst ooit" tot de mogelijkheden behoort. Ook zei hij dat hij binnenkort de Chinese president Xi Jinping wil ontmoeten om een handelsovereenkomst te bezegelen.

Volgens de Chinese delegatie is er een tijdschema vastgesteld voor verdere onderhandelingen. Hoewel er nog geen specifieke data bekendgemaakt zijn, is al wel duidelijk dat de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer over twee weken afreist naar Peking.

Sojabonen

Verder zei Liu dat er afspraken zijn gemaakt over de Chinese import van Amerikaanse landbouwproducten zoals sojabonen. Trump noemde de belofte "een teken van vertrouwen" en zei dat dat Amerikaanse boeren "heel blij zou maken". Sinds december kopen de Chinezen weer beperkte hoeveelheden sojabonen van de Verenigde Staten.

Washington houdt vast aan de deadline van 1 maart. Als het niet lukt om voor die tijd een overeenkomst te sluiten, verhogen de Amerikanen de importheffingen op veel Chinese producten van 10 naar 25 procent.

Importheffingen

Begin vorig jaar begon Trump met het instellen van importheffingen op Chinese producten, waarmee het handelsconflict begon. Trump noemt het onacceptabel dat China veel meer naar de VS exporteert dan andersom. Volgens hem gaat dat ten koste van de Amerikaanse maakindustrie. Ook vindt hij dat Peking te veel handelsbarrières opwerpt voor het Amerikaanse bedrijfsleven.

China reageerde op de Amerikaanse acties met tegenmaatregelen. De afgelopen maanden bestookten de landen elkaar met strafheffingen op producten als staal, aluminium, sojabonen, plastics, thermometers en auto's, met een gezamenlijke waarde van honderden miljarden dollars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl