Lilian Marijnissen
NOS Nieuws

Marijnissen: stembusgang 20 maart wordt Rutte-referendum

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart kan volgens de SP worden gekozen voor Rutte of voor rechtvaardigheid. SP-leider Lilian Marijnissen wil van de stembusgang een Rutte-referendum maken, zei ze op de partijraad in Amersfoort.

"Mensen vragen geen gouden bergen. Ze vragen een fatsoenlijk bestaan", zei Marijnissen. Volgens haar is overal in de publieke sector "betonrot" zichtbaar als gevolg van bezuinigingen op de zorg, de rechtspraak en openbaar vervoer.

Geen steun voor kabinet

Als het kabinet na de verkiezingen zijn meerderheid in de Eerste Kamer verliest, hoeft het niet op steun van de SP te rekenen. "Ik heb alle politieke leiders de afgelopen weken gehoord. Allemaal dansen ze de paringsdans met Rutte. Wij gaan dit kabinet Rutte niet aan een meerderheid helpen."

Marijnissen pleitte voor het schrappen van de btw-verhoging op de dagelijkse boodschappen. In plaats daarvan moeten miljonairs twee procent extra belasting gaan betalen op hun vermogen boven de miljoen, als het aan de SP ligt. "Dat levert net zo veel op."

Klimaatrechtvaardigheid

Ook het klimaatbeleid moet rechtvaardiger, vindt de SP-leider. Ze wees erop dat burgers een schuldgevoel krijgen aangepraat en dat ze voor de maatregelen moeten opdraaien, terwijl de vervuilers ongemoeid worden gelaten.

Op de SP-partijraad spraken ook de lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Arnout Hoekstra, en senator Tiny Kox, die opnieuw de lijst voor de Eerste Kamer aanvoert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl