NOS NieuwsAangepast

Boze klanten bedreigen personeel Intertoys vanwege computerstoring

Tijdens de storing bij Intertoys, waardoor klanten hun cadeaubonnen niet of pas na lang wachten konden inleveren, hebben klanten in een vestiging in Amstelveen het winkelpersoneel bedreigd. De filiaalhouder nam daarop het besluit zijn winkel te sluiten.

De cadeaukaarten van Intertoys zijn nog tot en met morgen geldig, maar veel klanten kregen ze vandaag niet ingeleverd. Dat kwam volgens de failliete speelgoedwinkelketen door een storing in het cadeaubonnensysteem, veroorzaakt door een DDoS-aanval. De storing duurde een paar uur. Experts achten het onwaarschijnlijk dat een intern systeem geveld werd door een DDos-aanval. Zij denken eerder dat het systeem overbelast is geraakt doordat veel meer mensen dan normaal er gebruik van maakten.

In veel winkels stonden lange wachtrijen met mensen die speelgoed van hun tegoedbonnen wilden kopen. Bij de kassa kregen ze te horen dat afrekenen met de cadeaukaart niet mogelijk was. Ook online lukte het veel mensen niet om de bonnen in te leveren.

Woede in Amstelveen

In Amstelveen liep het volkomen uit de hand. Woedende klanten scholden het personeel uit en sommige medewerkers werden in hun gezicht gespuugd. De filiaaleigenaar kon ternauwernood een vechtpartij voorkomen, maar besloot toen wel de zaak te sluiten door de luiken te laten zakken. Ook dat ging niet zonder slag of stoot. Klanten probeerden dat te voorkomen, waarop de winkeleigenaar de politie belde.

De gemoederen in de winkel waren hoog opgelopen omdat het door de storing zo'n tien minuten per kaart kostte om die in het systeem te verwerken. Morgen moet het systeem bij Intertoys wel functioneren.

Ook in Hilversum was het druk:

'Het lijkt wel of ze alles gratis weggeven vandaag'

Intertoys werd donderdag failliet verklaard. De winkels en de webshop blijven voorlopig open op verzoek van de curatoren. In een gebaar naar de klanten beloofde de speelgoedwinkelketen dat cadeaubonnen nog tot en met morgen ingewisseld konden worden. Het bedrijf is daartoe niet verplicht.

Al sinds de aankondiging van het faillissement kampt de speelgoedwinkel met storingen in het cadeaubonnensysteem. Een woordvoerder zei gisteren dat de totale waarde van Intertoys-kaarten die nog in omloop zijn ongeveer 1 miljoen euro is.

Omroep Gelderland sprak met medewerkers die zeggen dat sommige klanten zich agressief gedragen als ze horen dat ze hun bon niet in kunnen leveren. Een winkelier op de Veluwe die anoniem wil blijven noemde het een gekkenhuis. "Mensen worden boos, ze hebben geen geduld. Dat iedereen elkaar kent en elkaar maandag weer tegenkomt op straat telt nu blijkbaar niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl