NOS NieuwsAangepast

Intertoys is failliet, cadeaubonnen tot zondag inwisselbaar

Speelgoedwinkelketen Intertoys is failliet. Vorige week vroeg de keten al uitstel van betaling aan. De winkels en de webshops van Intertoys blijven voorlopig open op verzoek van de curatoren.

Cadeaubonnen blijven inwisselbaar tot komende zondag. Intertoys is daartoe niet verplicht, maar wil zo een signaal afgeven aan de klanten.

"We willen door", zegt een woordvoerder. Volgens hem kijkt het bedrijf nu naar een mogelijke doorstart en worden er serieuze gesprekken gevoerd met geïnteresseerde partijen. Intertoys heeft 286 winkels in Nederland en zo'n 3200 medewerkers. Hun loon wordt nog uitbetaald.

Online concurrentie

De speelgoedverkoper heeft veel last van de concurrentie van webshops. "Toenemende online-verkopen hebben de verkoop van speelgoedwinkels de afgelopen tien jaar met 50 procent doen dalen", zegt Intertoys. "Een in de afgelopen 14 maanden opgezet breed scala aan investeringen en initiatieven om de prestaties te verbeteren heeft helaas niet meer mogen baten."

De winkels van zo'n 100 franchisenemers in Nederland en de Belgische tak van Intertoys vallen buiten het faillissement. Het bedrijf zegt dat de verkoop van de Belgische activiteiten dichtbij is en binnenkort kan worden afgerond.

'Meer interesse door faillissement'

Volgens vakbond CNV waren er de afgelopen tijd al veel overnamegesprekken en hebben andere bedrijven meer interesse in een overname nu Intertoys failliet is verklaard. "Het is helaas de wet dat het bij faillissement niet verplicht is om het oude personeel integraal over te nemen", zegt Martijn den Heijer van CNV Vakmensen. "Dus een overname van de keten is na vandaag ineens een stuk goedkoper dan gisteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl