Hulpgoederen voor Venezuela van de VS
NOS NieuwsAangepast

Venezuela: grens met Colombia gedeeltelijk gesloten

De regering van Venezuela heeft de grens met Colombia gedeeltelijk gesloten. De sluiting komt een paar uur voordat humanitaire hulp afkomstig uit onder meer de Verenigde Staten naar Venezuela gebracht moet worden, zoals zelfbenoemd interim-president Guaidó graag wil.

Vicepresident Rodriguez van Venezuela stelt op Twitter dat er "serieuze en illegale bedreigingen" zijn tegen de "vrede en soevereiniteit" van Venezuela, afkomstig uit Colombia. Eergisteren sloot Venezuela al de grens met Brazilië.

Medische goederen

Het is de bedoeling dat vandaag tonnen aan humanitaire hulp afkomstig uit vooral de VS vanuit Brazilië en Colombia binnen worden gebracht in Venezuela. De regering-Trump meldde gisteren dat het zo'n 200.000 kilo aan humanitaire hulp richting de Colombiaans-Venezolaanse grens heeft gestuurd. Het gaat onder meer om een maand voedsel voor 2000 mensen en medische goederen.

Venezuela kampt met een crisis en grote voedseltekorten.

De VS erkent, net als tientallen andere landen, Guaidó als president van Venezuela en eist het vertrek van zittend president Maduro. Rusland en China steunen Maduro. Maduro wil echter niet dat de Amerikaanse hulp het land binnenkomt. Volgens Maduro heeft Venezuela de hulp helemaal niet nodig.

Het benefietconcert voor Venezuela in Colombia

'Venezuela Aid Live'

Guaidó kwam gisteren onverwachts op bezoek bij een benefietconcert op de grens tussen Colombia en Venezuela, dat bedoeld is om geld voor Venezuela op te halen. Guaidó heeft echter een reisverbod: het hooggerechtshof in dat land verbood het Guaidó vorige maand nog om het land te verlaten.

Volgens de krant El Nacional werd Guaidó met een helikopter de grens overgevlogen. Hij ontmoette daar de Colombiaanse president Ivan Duque bij het benefietconcert 'Venezuela Aid Live', een initiatief van de Britse miljardair Richard Branson. Bij het concert waren duizenden aanwezigen. Guaidó werd door zijn aanhangers met luid gejuich begroet.

'Venezuela Aid Live' met onverwacht bezoek van Guaidó

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl