De eerste hulpgoederen
NOS NieuwsAangepast

Hulpgoederen aangekomen op Curaçao, maar niet welkom in Venezuela

Op Curaçao is vanmiddag de eerste 50 ton aan hulpgoederen voor Venezuela aangekomen. De spullen worden opgeslagen totdat ze naar Venezuela kunnen worden gebracht. Vooralsnog lukt dat niet, omdat de Venezolaanse president Maduro afgelopen dinsdag de zeegrens met Curaçao, Bonaire en Aruba sloot.

Volgens Maduro is de hulp niet nodig omdat er in zijn land helemaal geen humanitaire crisis is. In zijn ogen heeft de VS de hulpoperatie bedacht om zijn positie te ondermijnen en een militaire aanval op Venezuela te rechtvaardigen.

De Curaçaose overheid benadrukt dat er geen enkele zending hulpgoederen op geforceerde wijze naar Venezuela gaat. Ook andere hulpgoederen zullen worden opgeslagen zolang als dat nodig is. De eerste goederen komen van de Venezolaanse gemeenschap in Miami. Commerciële partijen regelen het transport en de opslag.

Brazilië en Colombia

Intussen laat Maduro ook de landgrens met Brazilië sluiten. Dat heeft hij op tv gezegd na overleg met zijn legertop. Hij overweegt hetzelfde te doen met de grens met Colombia, voor zover die überhaupt nog open is.

Vanochtend vertrok vanuit de Venezolaanse hoofdstad Caracas een konvooi naar de Colombiaanse grensstad Cúcuta, een afstand van ruim 800 kilometer. In Cúcuta liggen ook Amerikaanse hulpgoederen te wachten op transport. In een van de wagens zit oppositieleider Guaidó, die door tientallen landen wordt erkend als interim-president van Venezuela.

Het Venezolaanse leger heeft een brug over de grensrivier bij de Colombiaanse stad Cúcuta geblokkeerd

Guaidó wil de hulp zaterdag naar Caracas brengen, maar het is de vraag of dat gaat lukken. Venezolaanse veiligheidstroepen hebben een brug over de grensrivier bij Cúcuta al geblokkeerd. Veel grensovergangen met Colombia zijn al jaren grotendeels gesloten voor verkeer, maar voetgangers kunnen er nog wel overheen.

'Morele plicht'

De Rooms-Katholieke Kerk heeft de Venezolaanse regering opgeroepen de hulp wel toe te laten. "Het land heeft humanitaire hulp nodig", schrijven de Venezolaanse bisschoppen in een gezamenlijke verklaring. "Hulp vragen en aannemen is geen landverraad, maar een morele plicht."

De bisschoppen gaan in hun verklaring nog verder door de strijdkrachten op te roepen de kant van het volk te kiezen. "Ze zouden geen bevelen moeten opvolgen die slecht zijn voor het leven en de veiligheid van de bevolking." Tot nog toe heeft Maduro de steun van het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl