AFP
NOS NieuwsAangepast

'Acteur Jussie Smollett ensceneerde racistische aanval om onvrede over loon'

De Amerikaanse acteur en zanger Jussie Smollett heeft een racistische en homofobe aanval op zichzelf geënsceneerd, omdat hij ontevreden was over zijn salaris voor de tv-serie Empire. Dat vermoedt de politie in Chicago.

De 36-jarige acteur werd vandaag aangehouden op verdenking van het doen van een valse aangifte. Hij heeft zichzelf aangegeven, nadat hij officieel als verdachte was aangemerkt.

"Smollett heeft de pijn en woede over racisme misbruikt ten behoeve van zijn carrière", zei de politiechef van Chicago. Volgens hem heeft Smollett 3500 dollar betaald voor de geënsceneerde aanval.

Het hoofd van de politie maakt zich er kwaad over. "Ik ben een zwarte man in Chicago. Ik ken de rassenscheiding en de wanhoop die daaruit voortkomt. Ik vraag me daarom af waarom juist een Afro-Amerikaanse man die haat gebruikt om zich zo te profileren. Ik zou willen dat nabestaanden van slachtoffers van wapengeweld zoveel aandacht zouden krijgen."

Strop om zijn nek

Smollett, die openlijk homoseksueel is, stapte vorige maand naar de politie met het verhaal dat hij op straat was mishandeld door twee Trump-aanhangers. Hij zei dat ze racistische en homofobe opmerkingen maakten, een chemische stof over hem heen hadden gegooid en een strop om zijn nek hadden gedaan.

Vorige week woensdag werden er twee hoofdverdachten opgepakt. Maar die werden al snel vrijgelaten, nadat ze bewijs leverden waardoor het politieonderzoek een andere kant opging. De twijfel van de rechercheurs werd verder gevoed, doordat Smollett niet volledig wilde meewerken met het onderzoek.

'Raciale vooroordelen'

Afgelopen weekend kwam al naar buiten dat de politie vermoedens had dat de acteur twee mannen had betaald voor de in scène gezette aanval. De advocaten van Smollett spreken tegen dat hij er zelf achter zit.

In een interview met het programma Good Morning America zei Smollett boos te zijn dat mensen hem niet geloven. Volgens hem werd het wantrouwen gevoed door racistische vooroordelen. Jussie Smollett komt naar verwachting later vandaag voor de rechter. Hij kan maximaal drie jaar cel krijgen. Ook kan hij opdraaien voor de kosten van het politieonderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl