De Kamer maakt zich zorgen over beïnvloeding van moskeeën door onvrije landen ANP

Tweede Kamer wil mini-enquête over financiering moskeeën

time icon

De Tweede Kamer wil met een parlementaire mini-enquête zelf onderzoek doen naar de financiering van moskeeën vanuit onvrije landen als Saudi-Arabië en Qatar. Daarbij zullen bestuurders van islamitische instellingen en andere betrokkenen onder ede worden gehoord.

De SGP en de SP stelden vorig jaar al voor om een parlementaire ondervraging te organiseren. Inmiddels lijken de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie daar ook voor te voelen, net als oppositiepartij PvdA. Op dinsdag 5 maart, na het krokusreces, wordt over het voorstel gestemd.

Nieuw onderzoeksmiddel

De parlementaire ondervraging is een vrij nieuw onderzoeksmiddel van de Tweede Kamer, waar tot nu toe nog maar één keer gebruik van is gemaakt: in 2017 werden zo'n dertig mensen gehoord over de Panama Papers. De snelle onderzoeksmethode, ook wel flits- of mini-enquête genoemd, houdt het midden tussen een hoorzitting en een tijdrovende parlementaire enquête. Getuigen zijn verplicht om op te komen dagen en worden onder ede gehoord. Maar in tegenstelling tot een parlementaire enquête, die jaren kan duren, gaat er bij de parlementaire ondervraging geen uitgebreid literatuuronderzoek aan vooraf.

SGP-leider Van der Staaij vindt de financiering van moskeeën vanuit het buitenland typisch een onderwerp voor een parlementaire ondervraging. "Het is iets wat ons al jaren bezighoudt en waar we veel debatten over hebben gehad, maar waar moeilijk de vinger achter te krijgen is. We maken ons zorgen of beïnvloeding van moskeeën vanuit onvrije landen ook niet een ondermijnende werking heeft op onze democratie."

Minister Koolmees schreef onlangs in een brief aan de Tweede Kamer dat de geldstromen vanuit het buitenland vooralsnog moeilijk zijn tegen te gaan. Van der Staaij wil door middel van de mini-enquête onder meer boven tafel halen welke mogelijkheden er zijn.

STER Reclame