Moslims in de moskee
NOS Nieuws

Ongewenst geld uit buitenland voor moskeeën moeilijk tegen te gaan

Het blijkt niet eenvoudig om geldstromen uit 'onvrije landen' naar moskeeën in Nederland tegen te gaan. Het verbieden van die financiering is voorlopig nog niet aan de orde.

Dat valt op te maken uit een brief van minister Koolmees aan de Tweede Kamer. Het kabinet schreef in het regeerakkoord de stromen geld uit 'onvrije landen' te willen stopzetten en te gaan onderzoeken hoe dat zou moeten. Maar er is nog meer onderzoek nodig, blijkt uit de brief.

Nieuwsuur en NRC Handelsblad berichtten eerder dat zeker dertig islamitische organisaties in Nederland de afgelopen jaren financiering vanuit Golfstaten aanvroegen of kregen. Het gaat om miljoenen euro's uit Koeweit en Saudi-Arabië. De informatie werd geheim gehouden, maar NRC Handelsblad en Nieuwsuur wisten er de hand op te leggen.

Geld vanuit conservatieve Golfstaten is omstreden omdat daarmee de fundamentalistische variant van de islam, het salafisme, naar Nederland zou worden geëxporteerd. De Tweede Kamer vraagt al jaren om transparantie over de geldstromen.

Wederkerigheid

In een brief vandaag aan de Kamer schrijft Koolmees dat de oplossing ligt bij wederkerigheid. Daarmee zou het financieringsverbod kunnen gaan gelden voor landen die geen godsdienstvrijheid kennen en voor landen die niet toestaan dat ons land organisaties bij hen financieel steunt. Onder meer Saudi-Arabië en verschillende Golfstaten zouden daar onder vallen.

In het regeerakkoord werd ook al over deze wederkerigheid geschreven. Maar of dat daadwerkelijk kan, moet nog wel juridisch worden getoetst, schrijft Koolmees nu.

"Het kabinet heeft daarbij oog voor de risico's die een verbod op buitenlandse financiering meebrengen, zoals ongewenste politieke consequenties, aantasting van de geloofwaardigheid van Nederland op het gebied van rechtstatelijkheid en mensenrechten wereldwijd en mogelijke schade voor ngo's actief in het buitenland", aldus Koolmees in de brief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl