De Kamer maakt zich zorgen over beïnvloeding van moskeeën door onvrije landen
NOS Nieuws

Tweede Kamer wil mini-enquête over financiering moskeeën

De Tweede Kamer wil met een parlementaire mini-enquête zelf onderzoek doen naar de financiering van moskeeën vanuit onvrije landen als Saudi-Arabië en Qatar. Daarbij zullen bestuurders van islamitische instellingen en andere betrokkenen onder ede worden gehoord.

De SGP en de SP stelden vorig jaar al voor om een parlementaire ondervraging te organiseren. Inmiddels lijken de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie daar ook voor te voelen, net als oppositiepartij PvdA. Op dinsdag 5 maart, na het krokusreces, wordt over het voorstel gestemd.

SGP-leider Van der Staaij vindt de financiering van moskeeën vanuit het buitenland typisch een onderwerp voor een parlementaire ondervraging. "Het is iets wat ons al jaren bezighoudt en waar we veel debatten over hebben gehad, maar waar moeilijk de vinger achter te krijgen is. We maken ons zorgen of beïnvloeding van moskeeën vanuit onvrije landen ook niet een ondermijnende werking heeft op onze democratie."

Minister Koolmees schreef onlangs in een brief aan de Tweede Kamer dat de geldstromen vanuit het buitenland vooralsnog moeilijk zijn tegen te gaan. Van der Staaij wil door middel van de mini-enquête onder meer boven tafel halen welke mogelijkheden er zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl