NOS NieuwsAangepast

Hoe een interview van Fox News met Rutger Bregman volledig ontspoort

"Why don't you go fuck yourself! (...) Je bent een idioot. Ik wilde je een podium geven, maar je bent te irritant." Het is de apotheose van een interview door de Amerikaanse Fox News-presentator Tucker Carlson. De 'idioot' in kwestie is de Nederlandse journalist en historicus Rutger Bregman.

Bekijk hier de confrontatie tussen Bregman en Carlson:

Fox News-presentator tegen Bregman: 'Hersenloze idioot'

Bregman verwierf eind januari wereldfaam met een speech bij het World Economic Forum in Davos. Zijn boodschap: er wordt te weinig gepraat over hoeveel de allerrijksten meebetalen aan de samenleving. "Belasting, belasting, belasting, de rest is bullshit", zei hij onder meer.

Reden genoeg voor het programma Tucker Carlson Tonight, op de conservatieve zender Fox News, om Bregman eens aan de tand te voelen. Dat het vraaggesprek niet ging zoals Carlson had gehoopt, meldde Bregman vorige week al op Twitter. Volgens de Nederlander is het interview om die reden ook niet uitgezonden.

Nu, ruim een week na het interview, heeft Bregman zelf een video van het interview naar buiten gebracht via online nieuwsmedium Now This. Het gaat om beelden uit de studio in Amsterdam vanwaaruit Bregman in contact stond met de Fox-studio. Presentator Carlson is niet te zien, maar wel te horen.

Volgens Bregman is in het gesprek van ongeveer 6 minuten niet geknipt:

Het gesprek begint met de presentator die Bregman complimenteert met zijn optreden in Davos. Carlson: "Het was een van de beste momenten in de geschiedenis van Davos. (...) Meneer Bregman, ik kan niet stoppen met lachen."

Maar binnen enkele minuten slaat de sfeer helemaal om. Het begint met Bregman die stelt dat in Davos, maar ook op Fox News niemand het heeft over hogere belasting voor de rijken. "De verklaring is eenvoudig: de meesten in Davos, maar ook op dit kanaal, zijn 'gekocht' door de miljardairsklasse."

Even later houdt hij Carlson voor dat de eigenaar van Fox, de Murdoch-familie, niet wil dat er op de zender over belastingontwijking wordt gepraat. "Wat de Murdochs willen is dat jullie immigranten als zondebok aanwijzen."

Daarna stelt hij dat Carlson "vuil geld" heeft aangenomen van miljardairs. "Jij bent een miljonair, betaald door miljardairs. Dat is wat jij bent." Er volgt wat gebekvecht over hoe vaak Bregman eigenlijk naar Fox News heeft gekeken en of Tucker Carlson wel oprecht is met zijn aandacht voor de belastingmoraal van rijken.

En dan explodeert de Amerikaan en volgt zijn tirade met krachttermen. "Je kan de kritiek niet aan hè?", besluit Bregman grijnzend.

Reactie

In een reactie laat de Nederlander weten dat hij het jammer vindt dat het gesprek niet op Fox News is uitgezonden. "Als je een interview houdt, waarom zend je het dan niet uit?"

"Ik heb ervoor gekozen om het openbaar te maken omdat ik vind dat we moeten blijven praten over de corrumperende invloed van geld in politiek", schrijft hij op Twitter. "En het toont ook aan hoe kwaad de elite kan worden als je erover praat."

Carlson zette een video online waarin hij reageert op het voorval:

Tucker Carlson zegt in een verklaring dat het interview niet is uitgezonden omdat hij een scheldwoord heeft gebruikt dat niet geschikt is voor de Amerikaanse televisie. "Je kan het bekijken en daarvoor bied ik alvast mijn excuses aan. Maar het klopte wel", zegt hij erbij. Carlson geeft aan dat hij geen spijt heeft van hoe hij heeft gereageerd. "Ik meende het oprecht."

De aantijgingen van Bregman kloppen volgens hem niet. "Niemand van de leiding heeft ons ooit opgedragen wat wij moeten zeggen. Nooit, niet een keer. Wij zijn helemaal vrij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl