NOS Nieuws

Europarlementariërs komen Venezuela niet in: 'Op eerste de beste vlucht terug'

Venezuela heeft een groep van vier Europarlementariërs de toegang tot het land geweigerd. Een delegatie van de Europese Volkspartij (EVP) met onder anderen de Nederlandse Esther de Lange (CDA) werd op het vliegveld van Caracas tegengehouden.

De Europarlementariërs waren naar Venezuela gereisd op uitnodiging van het officiële Venezolaanse parlement. "We hebben van een vertegenwoordiger van de regering te horen gekregen dat we op de eerste de beste vlucht terug naar Madrid worden gezet", vertelt De Lange op Twitter.

De groep is inmiddels terug in Europa. De Lange denkt dat dit consequenties zal hebben. "Heel jammer. We kwamen niet om te provoceren. We kwamen om te kijken hoe het gaat met de medische hulp aan mensen ter plekke."

De Europese delegatie reisde op een diplomatiek paspoort. De voorzitter van de Venezolaanse commissie van Buitenlandse Zaken stond buiten het vliegveld van Caracas op de Europeanen te wachten. De commissie wil de regering in Venezuela overhalen om humanitaire hulp toe te laten.

In een filmpje op Twitter lichtte De Lange toe waarom de delegatie terug is gestuurd:

Europarlementariër De Lange: we mogen Venezuela niet in

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela heeft hij de delegatie een paar dagen geleden al gewaarschuwd dat ze het land niet zouden inkomen. "Ik heb ze gezegd om weg te blijven om een provocatie te voorkomen."

Esther de Lange zegt dat de regering juist tegenstrijdige signalen heeft afgegeven. Uiteindelijk is toch besloten om naar Venezuela te gaan. "Er was zelfs sprake van dat we een vertegenwoordiger van het Maduro-regime zouden ontmoeten. Uiteindelijk kwam er geen uitsluitsel, maar normaal gesproken kom je met een uitnodiging van het parlement een land binnen."

De Venezolaanse regering zegt verder dat de Europeanen van plan waren om Juan Guaidó te ontmoeten. Guaidó riep zichzelf vorige maand uit tot interim-president van Venezuela als vervanger van president Maduro. Veel landen, waaronder Nederland, erkennen Guaidó nu als president.

Venezuela zit economisch aan de grond en miljoenen Venezolanen zijn naar het buitenland gevlucht. In het land zelf is een groot tekort aan bijvoorbeeld voedsel en medicijnen. President Maduro weigert vooralsnog om hulp toe te laten.

De Verenigde Staten hebben dit weekend een officieel verzoek ingediend bij de autoriteiten van Curaçao om de luchthaven van Willemstad te gebruiken voor op- en overslag van humanitaire hulpgoederen. Curaçao heeft wel voorwaarden gesteld. Zo moet Maduro, zolang hij aan de macht is, akkoord gaan met de Amerikaanse luchtbrug vanaf Willemstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl