Hakim Ziyech en Dusan Tadic vieren een doelpunt tegen NAC Breda Pro Shots

Ajax profiteert optimaal van puntenverlies PSV

tijd van publicatie

Ajax heeft dankzij een 5-0 zege op NAC Breda de achterstand met koploper PSV teruggebracht tot vier punten. Bovendien is het doelsaldo van de Amsterdammers (77-19) nu gelijk aan dat van PSV (73-15).

Ajax startte met dezelfde formatie als tegen Real Madrid in de Champions League: in de spits stond Dusan Tadic en David Neres startte als linksbuiten. De Amsterdammers gingen vanaf de aftrap enthousiast op zoek naar de openingsgoal, maar stuitten op een geel-zwarte muur van NAC-verdedigers.

Grootste kans voor NAC

Na 25 minuten voetballen was de grootste kans van de wedstrijd ineens voor NAC. Na slap verdedigen van Ajax, dat in de eerste helft bijna tachtig procent balbezit had, dook Gervane Kastaneer alleen op voor André Onana. De Ajax-keeper wist de inzet van de NAC-aanvaller te keren.

Vlak voor rust viel dan toch de 1-0. Bij een vrije trap van Hakim Ziyech ging de arm van Dorian Dervite omhoog en tegen de bal. Na ingrijpen van de VAR nam scheidsrechter Siemen Mulder een kijkje en werd een penalty gegeven. Tadic schoot de strafschop onberispelijk langs doelman Benjamin van Leer: 1-0.

In de tweede helft kwam Kasper Dolberg in de ploeg voor Lasse Schöne en ging Ajax ook weer vol in de aanval. Dolberg bleek een gouden wissel, want vijf minuten na rust tikte de Deen met zijn hak een voorzet van Ziyech in het doel: 2-0.

Daarna raakte Ajax op stoom en ging het snel: Nicolás Tagliafico raakte eerst de paal, maar kopte even later de 3-0 binnen. De bal werd echter nog aangeraakt door Kastaneer, waardoor het doelpunt de boeken inging als eigen goal van de NAC-speler.

Na een schot van Ziyech knalde Tadic in de rebound de 4-0 binnen en belandde een schot van Ziyech via NAC-verdediger Erik Palmer-Brown in het doel: 5-0.

Druk op PSV

Ajax-trainer Erik ten Hag was na afloop dan ook best tevreden. "In de eerste helft creëerden we veel kansen, maar misten we een echte spits om het af te maken. Daardoor werden we slordig aan de bal, maar gelukkig ging het na rust beter. Het belangrijkste is dat we een goed niveau lieten zien, tegen Real Madrid en vandaag ook bij vlagen."

Ook Ajax-middenvelder Frenkie de Jong vond dat zijn ploeg veel kansen creëerde. "Ze gingen er alleen niet in voor rust. De tweede helft was prima en het is voor ons fijn dat je inloopt op PSV. Nu moeten we zorgen dat we goed blijven spelen en blijven winnen. Dan houden we de druk op PSV, want we hebben het niet in eigen hand."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/3 De Jong: 'Altijd fijn als je inloopt op PSV'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/3 Ten Hag: 'Dit niveau wil je zien bij Ajax'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

3/3 Van der Gaag: 'Binnen een kwartier vier goals, dat was te snel'
Wedstrijdstatistieken van Ajax-NAC Breda in de eredivisie

STER reclame