Theodore McCarrick in 2016 in Washington
NOS Nieuws

Vaticaan zet Amerikaanse ex-kardinaal uit priesterambt

De Amerikaanse oud-kardinaal Theodore McCarrick is nu ook uit het priesterambt gezet. Volgens het Vaticaan heeft hij zich schuldig gemaakt aan het misbruik van minderjarigen en seminarieleden. De 88-jarige McCarrick is de hoogste kerkleider in bijna honderd jaar die het priesterschap verliest.

The New York Times ontdekte vorig jaar dat slachtoffers van McCarrick, toen hij in de jaren 80 bisschop was in de Amerikaanse staat New Jersey, waren afgekocht. Sommige kerkleiders waren al jaren op de hoogte van het misbruik.

McCarrick werd vervolgens door het Vaticaan gedwongen tot ontslag als kardinaal. Nu verliest hij ook zijn titel als priester. De beslissing van de paus komt een paar dagen voor een buitengewone bijeenkomst van kardinalen van over de hele wereld over de misbruikcrisis in de Rooms-Katholieke Kerk.

In een verklaring heeft een van de slachtoffers gezegd dat hij opgelucht is dat de paus de beschuldigingen gelooft. James Grein heeft tegen een onderzoeker van het Vaticaan verklaard dat hij bijna twintig jaar lang is misbruikt door McCarrick. "Ik hoop dat de kracht van de kerk van Jezus niet langer misbruikt wordt om families te manipuleren en kinderen te misbruiken. Het is tijd om schoon schip te maken", aldus Grein.

'Prins van de kerk'

Kardinalen worden ook wel de 'prinsen van de kerk' genoemd. Ze hebben na de paus de hoogste rang in de Rooms-Katholieke Kerk. Ze adviseren de paus en hebben het recht om in een conclaaf een nieuwe paus te kiezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl