IOC-president Thomas Bach met sportministers Kim Il-guk van Noord-Korea (r) en Do Jong-hwan van Zuid-Korea (l) AFP
NOS Sport Buitenland Sport algemeen

IOC juicht gezamenlijk olympisch bid Noord- en Zuid-Korea toe

Noord- en Zuid-Korea willen graag samen de Olympische Spelen van 2032 organiseren. De twee landen hebben hun voornemen uitgesproken in een gesprek met het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

De kandidatuur laat volgens het IOC zien dat sport landen kan verbroederen. "Sport zal altijd bruggen blijven slaan", aldus IOC-voorzitter Thomas Bach, die het initiatief van beide landen toejuicht. Het IOC heeft bovendien aangeboden om de Korea's te assisteren bij het verder ontwikkelen van het plan.

Signaal van ontspanning

De ontspanning tussen beide Korea's is een uitvloeisel van een verkiezingsbelofte van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae. Een eerste signaal daarvan was zichtbaar tijdens de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang, toen beide landen tijdens de openingsceremonie als één team het stadion binnenkwamen.

Ook het vrouwenijshockeyteam bestond uit zowel spelers van Noord- als Zuid-Korea. De bedoeling is dat die samenwerking bij de Spelen van 2020 navolging krijgt in andere takken van sport, zoals judo, roeien en basketbal.

Ik ben zeer ontroerd en enthousiast over het vooruitzicht om samen te bieden met Zuid-Korea.

Kim Il-guk, sportminister van Noord-Korea

Afgelopen maandag maakte het Zuid-Koreaanse olympisch comité bekend dat Seoul is aangewezen als de plek waar in 2032 de Spelen kunnen plaatsvinden. Het organisatiecomité liet weten dat graag samen met Noord-Korea te willen doen. Hoe een en ander ingevuld zou moeten worden, werd in het midden gelaten.

"Wij zouden graag samen met Zuid-Korea en het IOC de Spelen willen organiseren in Seoul en Pyongyang", aldus Kim Il-guk, sportminister van Noord-Korea. "Ik ben zeer ontroerd en enthousiast over het vooruitzicht om samen met Zuid-Korea de Spelen binnen te halen."

IOC-president Thomas Bach met sportministers Kim Il-guk van Noord-Korea (r) en Do Jong-hwan van Zuid-Korea (l) AFP

Ook in 1988 vonden de Zomerspelen in Seoul plaats, maar toen onder een heel ander gesternte. Noord- en Zuid-Korea stonden destijds op zeer gespannen voet met elkaar en Noord-Korea boycotte daarom de Spelen.

Minder dan een jaar daarvoor, in november 1987, was een vliegtuig met voornamelijk Zuid-Koreaanse passagiers ontploft, waarbij 115 mensen de dood vonden. Later bleek Noord-Korea achter de aanslag te zitten. Volgens een rapport van de CIA was het de start van een campagne om de Spelen van 1988 in Zuid-Korea tegen te houden.

De aanslag was bedoeld om te laten zien dat Zuid-Korea de veiligheid van de bezoekers niet kon garanderen. Het CIA-rapport kwam op 11 februari 1988 uit, een paar maanden voor de Spelen die gewoon doorgingen.

STER reclame